Vakantiedag

Het is nogal stil in Saint Riquier, maar het is prachtig weer. De abdij staat majesteitelijk aan het plein, maar is helaas niet open. Daarnet nog wel, maar nu is het 12 uur geweest en dan… dan willen Fransen eten. Zullen wij dat dan ook maar doen? Ja, goed idee, maar waar? “Daarnet kwamen we langs een cafeetje, waar je vast ook wel wat kunt krijgen”, zegt Leo. En ja, er staan wat tafeltjes, er zitten wat mensen. Maar eten?

We duwen de deur open en krijgen meteen de vraag of we komen voor een repas? Na onze bevestigende knik worden we naar achteren verwezen. En daar rollen we bijna om van verbazing. Want achterin blijkt een flinke ruimte te zijn, die zowat compleet vol zit met merendeels mensen die hun lunchpauze hier doorbrengen.

We krijgen een plekje en gaan zitten. Meteen wordt een grote kan water geserveerd, ligt er een menu en bestek. Het dagmenu lijkt ons wel wat. We kiezen voor een hoofdgerecht en dessert. Drie gangen lijkt ons te veel.

Vrij snel krijgen we een heerlijke schotel met salade, knapperig krakende friet en “potjesvleesch”. Dat blijkt een regionaal gerecht te zijn van flinke stukken vlees van kip, konijn, kalfs- en varkensvlees in gelei. Alles is vers en ter plekke bereid. We nemen er een glas witte wijn bij. Het smaakt ons verrukkelijk. Het dessert is ook al zo lekker, een mooie crème brulée. We sluiten af met een piepklein kopje espresso. Tegen tweeën loopt de zaak leeg en vertrekken ook wij.

En dan is ook de abdij weer te bezichtigen. Groots, indrukwekkend, niet te veel pracht en praal. Maar met mooie details en schilderijen.

Op slot

Na die lange rit met die enorme file komen we bij onze gite aan. De eigenaar is vriendelijk maar ratelt snel over van alles als hij het huis laat zien.

Op het laatst zegt hij wat over de poort, geeft aan dat we hem moeten optillen en dan een flinke tik moeten geven. Voilà, facilement. Pas de problèmes! Ik knik. Ja,ja, dat zal wel lukken.

Ik wil nu even rust en Leo ook. We moeten de koffers uitpakken en een beetje “kwartier maken”. En dat is altijd al een beetje lastig. Maar na een poosje is alles opgeruimd en kunnen we rustig zitten.

De volgende morgen zullen we naar Le Tréport gaan. Ik ga alvast de poort openen. Sleutel omdraaien, nou ja…, dat valt niet mee. Ik probeer het nog eens. Morrel wat aan het slot, herinner me “optillen”, maar hoe? Het is een stevig ijzeren hek. Leo erbij en wonderwel springt ineens het slot open. Auto eruit, hek dicht en op slot. Dat vind ik wel overdreven, hier zal toch niet gestolen worden…..

Bron foto: Google Earth

Als we aan het eind van de middag terugkomen krijg ik het hek met geen mogelijkheid open. Geen beweging in te krijgen. Ik bel de eigenaar, maar krijg zijn voicemail. Oh ja, dat is waar ook. Ze zouden naar de brocante in Amiens gaan. Het kan dus nog wel een paar uurtjes duren.

Leo parkeert de auto en we wachten rustig af. Maar het wordt kil en ons humeur zakt inmiddels naar het vriespunt. Dus proberen we tig keer en tevergeefs dat rot hek te openen.

Een buurman komt helpen en waarachtig, na ook diverse pogingen, springt het slot ineens open. En dan staat ook de eigenaar van de gîte ineens voor de deur. De Fransen kwebbelen er lustig op los en wij proberen de draad van het gesprek te volgen.

Ik blijk het verkeerd begrepen te hebben. Dat hek hoeft niet op slot, maar wel dicht. En, na veel grote handgebaren, uitleg waar ik niet erg veel van begrijp, weet ik dat het hek gewoon open kan. Je moet alleen de knop eerst rechts en dan links draaien, of omgekeerd. Très simple, Madame.

En dicht…. nou ja even optillen. Maar ik ontdek dat het ook gewoon met een rotklap sluit. Très simple, oui!! Alleen een foto van dat rothek, die ben ik vergeten te maken. Maar gelukkig, met hulp van Leo en Google Earth wordt ook dat opgelost.

Fileleed

We waren een weekje weg, vakantie in Noord Frankrijk. Onze gîte lag even voorbij Abbéville, een ritje van rond de 400 kilometer. Dat moet niet zo lastig zijn. Tot voorbij Antwerpen over de snelweg en dan lekker binnendoor, op ons gemak.

We vertrokken netjes op tijd en tot aan Antwerpen ging het goed. Dan meldt de verkeersinformatie op onze navigatie dat er file is. Er worden wat nummers genoemd, maar die helpen ons niet. Vertraging ca. 15 minuten. Nou ja, een kwartiertje….

Maar al ter hoogte van het Sportpaleis stokt het verkeer en van daar gaan we stapvoets verder tot we de Kennedytunnel door zijn. Een combinatie van wegwerkzaamheden en ongelukken bracht een enorme chaos. We zijn dan wel 2,5 uur verder en beiden goed gaar.

Het plan om lekker binnendoor te rijden laten we varen. We willen nog even wat boodschappen doen en zouden uiterlijk 5 uur aankomen. Het wordt uiteindelijk half zes, dus het viel nog wel mee. De eigenaar van de gîte begreep het wel. Oui, oui, le traffic, c'est horrible. 

Het verkeer wordt steeds idioter. Ja, ook wij reden er en waren net zo goed medegebruiker. Maar wat zijn we blij dat we niet meer elke dag moeten aansluiten in de file.

Maandag met muziek

Elke maandag zal de week beginnen met muziek. Oude songs, nieuwe wijsjes, van vroeger of net uitgebracht. Met veel aandacht voor allerlei talen, maar ook regelmatig een Nederlands nummer. Van heel vroeger, uit de tijd van de charleston of vroege jazz tot de hitparade van nu.

Een wat melancholisch begin dit keer. Barbara Pravi zingt Le jour se lève

Als de clip niet start, dit is de link

Zou dat nog kunnen

Bron: Facebook / History Defined

Deze foto ontdekte ik op Facebook. Kantklosters die een enorm kanten kleed afwerkten.

Kantklossen is een bijna uitgestorven beroep geworden. Wie verwerkt er nog handgeklost kant en – nog veel belangrijker- wie kan en wil nog kantklossen?

Ik denk dat er nog wel wat oudere vrouwen in Brugge of Bretagne zijn, maar zouden die dan zo’n groot kleed willen maken? En voor wie? Want zo iets leg je toch niet meer op tafel?

Het lijkt me een kleed voor een speciale (koninklijke) gelegenheid, een kerkelijk ritueel misschien? Maar waar zal het nu opgeborgen zijn? Ik gok er op dat het in een speciale museumkast is verdwenen en nooit meer tevoorschijn zal komen.

Wel heel bijzonder om te zien en ook de vrouwen, die er geheel in klederdracht aan werken. Een beeld uit vervlogen tijd.

Boodschappen

Bron: Facebook / Good old days

Was het nou mijn moeder of mijn zus die zo’n handige boodschappenlijst had? Een apparaatje waarmee je met pennetjes kon aangeven wat je die week in huis moest halen. Ik herinner het me wel, maar hoe het precies ging weet ik niet meer.

Nam je zo’n ding mee naar de kruidenier? Of moest je je lijstje nog even opschrijven, met dit ding ter herinnering? Ik denk het laatste en dat is dan weer niet zo handig, want dat briefje bleef maar al te vaak op tafel liggen.

Maar eens was het een wonder van vernuft. Hoe kwamen ze erop…. wat een handig idee! Dat was in de tijd dat er nog maar één of twee soorten van elk artikel was.

Nu moeten we ook nog vermelden welk merk, welke soort van jam, boter, melk of crackers we willen. Nu staat het lijstje in mijn telefoon. En presteer ik het nog om iets te vergeten of, nog gekker, voor de tweede of derde keer iets te kopen dat al lang in de voorraadkast staat.

Maar dat zal aan de leeftijd liggen…?

Handigheidjes

BussyBessy vroeg om handige tips. Handigheidjes die we regelmatig gebruiken om ons werk in huis en tuin of gewoon, ons dagelijks leven, gemakkelijker te maken. Tips, die wil ik altijd wel. Ik verzamel ze vooral via Instagram, maar ook via Pinterest.

Ook vandaag heb ik twee tips die ik ontdekte op Instagram.

De eerste is er een voor mensen die vaak een koffer in moeten pakken. Kijk hier hoe Mr. Steven Moore laat zien hoe je je jasje moet opvouwen zodat het straks weer netjes uit de koffer komt.

Soms glijden broeken ineens van het hangertje. Maar als je ze, net als deze Chinese, op deze manier ophangt, dan blijven ze netjes hangen.

Meteen of ….

Bron: Google foto’s

De vraag was “wat wil je? Meteen 1.000.000 euro, cash in je hand. Of 0,01 cent en dan elke dag een verdubbeling, een maand lang?”

Dat moest ik even uitrekenen. Al vermoedde ik wel dat het verdubbelen heel snel zou gaan en misschien wel voordeliger uit zou komen.

En dat klopte! Want na dertig dagen is die ene cent opgelopen tot ruim 10.000.000 euro!

Ik ga dus voor de tweede mogelijkheid. Nou ja, natuurlijk moet ik nog wel iemand vinden die het me geven wil….. 😉 En ja, dat mag na afloop, met een digitale bijschrijving op m’n rekening.

Herinnering

Ik zag deze foto op internet, ik weet niet meer waar. Maar onmiddellijk was ik terug in de tijd. Lang, lang, heel lang geleden, de tijd dat ik bij mijn oma in het kleine keukentje stond.

Bron: Google foto’s / Facebook / Instagram ??

We kwamen er niet zo vaak op bezoek. Maar als we er dan waren, wilde ik altijd meteen weer kijken naar dat mooie rek, met die fraai versierde potten.

Ik was veel te klein om er bij te kunnen, maar soms wilde iemand me wel optillen of liet oma me zien wat er in zat. En dan geurde de keuken ineens naar… ja waar naar?

Naar laurier, kaneel, nootmuskaat. En misschien ook wel naar gember of kurkuma. De enige zus van mijn vader, tante Truus, was in Indië geweest en had het nodige meegenomen. Bij haar rook het ook altijd anders dan bij ons thuis, maar wel heel lekker, vond ik.

Die kruidenrekken zijn al weer lang uit de mode. En allerlei exotische kruiden kunnen we nu te kust en te keur kopen in de supermarkt of toko. Maar dat voelt toch net een tikkie anders dan toen…

Water

Hier in Nederland draaien we de kraan open en er komt prima drinkbaar water uit. Een luxe die we maar zelden naar waarde schatten.

Dat was in Rotterdam niet altijd zo, want in januari 1963 kwam er bij ons verschrikkelijk bocht uit de kraan. Zout en vies. Daar kon mijn moeder niet mee koken, thee en koffie zetten werd onmogelijk. Het was een ramp op plaatselijk niveau. Heel Rotterdam moest op een andere manier aan water komen.

Bron: Google foto’s

Mijn vader werkte destijds bij de Heineken Brouwerij en daar werd water uit een eigen bron getapt (en tot bier gebrouwen). Genereus zette de brouwerij de waterkranen open om de Rotterdamse bevolking van water te voorzien.

Maar ook het waterleidingbedrijf zette tankwagens in en verdeelde op regelmatige tijden overal in de stad zuiver en schoon water. Vrienden en familie in streken met goed drinkwater kwamen langs om jerrycans vol af te leveren. Dat water werd als goud, we deden er erg zuinig mee.

Nog lang had het Rotterdamse water een vreemde bijsmaak, maar gelukkig komt er bij ons nu heerlijk helder water uit de kraan!