Daniël den Hoed

Kliniek-Daniel-den-HoedDe Daniël den Hoed-kliniek, een begrip in Rotterdam en omstreken. Als je daar heen ging, dan wist je het wel. Je kon rekenen op meelijwekkende blikken, wat benepen geknik. Er liggen voor heel veel mensen hele nare en wrange herinneringen. Ook voor mij. Ik ging er met mijn moeder heen, kwam er toen ook mijn schoonvader tegen. Zelf bracht ik er meer dan dertig keer een bezoek voor bestraling. En toch… na al die jaren zijn het geen spookbeelden die opdoemen als ik er aan denk. Wel herinner ik me de vriendelijkheid, de hulp en begrip van doktoren en verpleegkundigen. De ruimte die je kreeg om je angsten en problemen te bepraten.
Nu gaat de kliniek op 18 mei 2018 definitief dicht. Nog deze week was ik er, waarschijnlijk voor het laatst. Want de behandeling die ik nu weer ga krijgen zal waarschijnlijk later en dus ergens anders gebeuren.
Ook de naam “Daniël den Hoed-kliniek” gaat verdwijnen, want is die inmiddels opgegaan in het Erasmus MC. Dat is bekender in Nederland en het buitenland en genereert dus meer geld. Toch vind ik dat jammer. Want Daniel den Hoed, de pionier in de radiotherapie en Rotterdammer van de eeuw, mag niet vergeten worden.  We zijn hem veel dank verschuldigd. Er mag dus wel een plek komen waar hem eer wordt betuigd.

11 thoughts on “Daniël den Hoed

 1. Voor de artsen is het veel beter dat alles onder één dak zit. Ze werkten vaan un EMC en de Daniel en operatieroosters en afspraken etc. waren zo heel lastig.

  Ik heb begrepen dat het nieuwe familiehuis Daniel den Hoed aan de Coolhaven de naam verder gaat hooghouden

 2. Ook ik ken de naam, ook ik snap niet waarom namen veranderen. Zo was er in Sittard een Toon Hermans College. Logisch toch zou je denken. Jammer dan, sinds een fusie heet de school anders.

 3. Ruim 25 jaar geleden had de Daniel den Hoed behalve oncologie ook reumatologie onder zijn dak en ik ben daar vaak geweest. Fijn ziekenhuis, ik heb er goede herinneringen aan.

 4. Heel jammer dat dit weg gaat. De ontvangst en de behandeling en zeker het personeel is zo anders dan in andere ziekenhuizen. Veel persoonlijker ondanks het beladen iets als je daar terecht komt. Jammer ook van de naam. Ik ben zelf zo halstarrig dat de naam Daniel den Hoed gewoon blijft. Zo ook het Dijkzigt ziekenhuis i.p.v. Erasmus MC en vliegveld Zestienhoven i.p.v. The Hague Airport. Erg hé?

 5. Daniel den Hoed verdient zeker een standbeeld! Als patiënt krijgt iedereen een buddy toegewezen die je begeleidt. Het Erasmus MC is net een doolhof zonder uitstraling. Als er maar echte mensen werken; dan komt het goed.

 6. Het Zuiderziekenhuis stond er naast. Dat wordt nu verbouwd tot appartementen. Wat de plannen zijn voor het DdH gebouw weet ik niet.

 7. Ik weet nog, dat op diezelfde plek ooit het Zuider Ziekenhuis stond. Met mijn moeder, die toen al oud was, ben ik wel in de Daniël den Hoed kliniek geweest. Ze moest toen een aantal keren bestraald worden en mijn zus ging meestal met haar mee. Als mijn zus niet kon gaan, dan ging ik. Mijn moeder was altijd vol lof over de behandelaars.

 8. Mij was de naam van de kliniek ook wel bekend. Maar een monument op de plaats waar de kliniek stond mag best wel… Als blijvende herinnering.

 9. Niet alleen voor Rotterdammers een bekende naam hoor. Ook voor ons en te vergelijken met het Antonie van Leeuwenhoek

Comments are closed.