Feest

Wat was het een feest, die 5e mei 1945 in Rotterdam. Zelf geboren ná de oorlog ken ik alleen de verhalen van mijn ouders en mijn zus. Ze was toen een tiener en hunkerde naar wat vrolijkheid na alle sombere jaren van de oorlog. Ze danste op straat, met haar schoolvriendinnen. Kreeg chocola en sigaretten, superdeluxe! Misschien bracht ze het hoofd van een Canadees wel op hol, met haar blonde haren. Maar kreeg later toch verkering met een degelijke Hollandse jongen.
Foto’s uit die tijd heb ik helaas niet, dus moeten we het hier doen met een van internet geplukt plaatje, genomen op de Coolsingel, valk voor het stadhuis.

bevrijdingsfeest

Bron: http://www.brandgrens.nl/bevrijding

4 thoughts on “Feest

  1. Mooi, die foto Els. Het geeft goed weer hoe blij de mensen waren om eindelijk verlost te zijn van de bezetters en hoe hartelijk ze hun bevrijders inhaalden.

  2. Mijn vader sprak nooit over de oorlog, terwijl hij zelf als oorlogsinvalide met een been minder thuis kwam. Geen woord hierover.

  3. Mijn moeder vertelde dat die feestelijkheden nogal overschaduwd werden doordat de vrouwen en meisjes, die met Duitse soldaten waren omgegaan, zo nodig in het openbaar vernederd moesten worden door hun landgenoten. Ze werden met viezigheid besmeurd en hun haren werden er op niet al te zachtzinnige wijze afgehaald. Ze vond dat zo vreselijk! ‘Toen waren we die moordenaars kwijt en toen kregen we dit’, zei ze vaak. Mijn moeder is toevallig getuige geweest van het doodschieten van mensen, die zomaar van de straat werden geplukt als represaille voor een verzetsactie. Voor hetzelfde geld was ik er niet geweest, want dan was zij vermoord.

Comments are closed.