Water

regenton

Onze tuin in de herfst

Er zijn in Nederland gemeenten die hun bewoners verplichten om een regenton te nemen. Zodat het regenwater niet in het riool komt of de grond te drassig maakt. Op zich is het best een goed goed idee om het water op te vangen en te gebruiken om je planten mee te begieten. Maar dan moeten er natuurlijk wel planten in zo’n tuin staan. En dat is helaas lang niet altijd het geval. Soms lijken tuinen wel parkeerplaatsen, met tegels en hooguit een armetierig rijtje plantjes langs de rand. Dan is een regenton volkomen misplaatst. Want als zo’n ton vol is, wat doe je dan? Giet je het water over de straat? Dan is die opvang tot voor niks geweest, heeft het toch helemaal geen zin?
Ik denk dat het veel beter zou zijn als je een soort van “bonus” zou krijgen, wanneer de tuin behoorlijk wordt beplant. Gewoon een financiële impuls. Daar komen mensen op af. Dus zoiets als drie heesters halen, twee betalen. En wie een groene heg heeft, krijgt korting op een heggenschaar. Ik denk dat dat wel zou helpen, maar ja, ik zie het nog niet gebeuren. Jammer is het wel. Want een leuk beplante tuin levert zoveel meer plezier op. Het hoeft allemaal niet superstrak en netjes. Integendeel, vogels, egels en padden houden van een beetje rommel. En niet alle tegels hoeven weg, er moet tenslotte ook een plekje om te zitten zijn. Zodat je ook echt rustig kunt genieten van alles!

4 thoughts on “Water

  1. Sorry, mijne is helemaal betegeld. Ideaal voor onze honden en kleinkinderen. Ze kunnen er allemaal heerlijk ravotten. En de vogeltjes? Die bezoeken mijn tuin toch wel. Ik heb van alles opgehangen.

  2. Goed idee! Voor mij gaat die vlieger alleen niet op om een bonus te ontvangen. Ik heb een bovenwoning, maar op mijn balkonnetje kan ik nog wat grutten met planten in bakken. Levert alleen niets op voor dat regenwater, helaas.

  3. Precies! Dit is het formaat tuin dat ik later ook zou willen hebben. Goed idee van het belonen van groene tuinen. Ben er helemaal voor. Het zou beter voor de mensen ook zijn om zo nu en dan eens lekker rond te rommelen en wat rustiger te worden.

Comments are closed.