Spruitjes

Er is niet veel wat ik niet lust. Maar van spruitjes heb ik nooit gehouden. Ik moest ze eten, tegen heug en meug. Maar toen ik zelf bepaalde wat we eten, kwamen spruitjes nog zelden op tafel. Zeer tot verdriet van Leo, die er dol op is. Jaren lang kookte ik met kerst spruitjes en gokte ik of ze gaar waren. Zelfs één spruitje proeven was me teveel. Maar ach, een mens wordt ouder en wijzer(???). We kregen een keer spruitjes geserveerd in een restaurant en dat viel niet tegen. Dus besloot ik om die kleine kooltjes toch maar eens wat vaker op het menu te zetten. En zo kreeg Leo gisteren al voor de 4e (!) keer dit jaar spruitjes te eten. Net als vorige week maakte ik de spruitjes-gratin met pinda’s en kokos, naar een recept van Karin Luiten. En echt, ik vond het zelfs lekker! Dit is het recept:

Recept Spruitjesgratin met pindakaas

Foto: Koken met Karin

Nodig voor 4 personen:
800 g spruitjes
100 g pindakaas (met stukjes pinda)
2 volle eetl ongezouten pinda’s
2 eetl gedroogde kokosrasp
2 knoflooktenen
250 ml slagroom
1 limoen
plantaardige olie
wat chilivlokken (uit zo’n molentje)
zout & peper uit de molen
—–

Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe pindakaas, slagroom en 1 eetlepel olie in een kom. Pers de knoflooktenen erboven uit. Rasp de schil van de limoen erboven fijn en pers de ene helft dan uit, doe ook erbij (de andere helft wordt niet gebruikt). Maal een paar keer flink met de chilivlokkenmolen en voeg zout en peper toe. Mix kort met de (staaf)mixer tot een gladde, dikkige saus. Maak de spruitjes schoon voor zover dat nodig is, verwijder hooguit vieze kontjes en/of blaadjes. Snij ze in kwarten en schep door de saus. Vet een ovenschaal in met wat olie en doe de spruitjes erin. Strooi de pinda’s en kokosrasp erover. Dek de vorm af met aluminiumfolie. Dit kan allemaal al van tevoren. Zet 45 minuten in de oven, verwijder halverwege het folie voor een geroosterd kleurtje.

TIP:
Lekker met rijst en sappige kipsateetjes: snij 400 g kippendijfilet in kleine stukjes, marineer terwijl de spruitjes in de oven staan in 4 eetl Japanse sojasaus, 2 eetl sesamolie en 2 theel komijnpoeder. Rijg aan 8 stokjes. Bak 6 minuten onder regelmatig omdraaien in de grillpan.
©: Koken met Karin
(ik heb het recept gekopieerd van Koken met Karin, de website van Karin Luiten. Neem daar ook eens en kijkje, want haar recepten zijn zeker het proberen waard!)

10 thoughts on “Spruitjes

 1. Ik ben dol op spruitjes en hoef er niks speciaals mee te doen. Er zijn tegenwoordig ook rode spruiten. De Lidl heeft ze soms en die vind ik ook erg lekker

 2. Ja, zo proef je ook geen spruitjes meer…
  Jonge spruitjes aan de stam na vorst erover halen bij de spruitjesverbouwer. Schoonmaken. In kokend water met azijn erin gooien. 6 of 8 minuten laten koken. Afgieten. Laten schrikken in koud water om doorgaren te voorkomen. Niks erover. Vooral geen nootmuskaat dus. Resultaat: een knapperige groente met de echte spruitjessmaak.

 3. Bij ons is de situatie precies hetzelfde. Maar dit wil ik als liefhebbende echtgenote dan wel voor één keertje proberen

 4. Heerlijk recept Els. Wij wokken vaak de spruitjes. In deze tijd van het jaar heel vitaminerijk.

 5. Ik ben ze ook pas later (een beetje) meer gaan waarderen. Ook lekker: als stamppot met zoete aardappel en (blauwschimmel?)kaas.

 6. Lijkt me niet slecht, ik neem het recept over, dank je.

  Ik lust alleen de allerkleinste, snij de onderkant in en voeg een handvol kastanjechampignons toe. Samen koken, snel gaar. 5 à 10 minuten, afhankelijk van eigen smaak.
  Ook lekker.

Comments are closed.