Monnickendam

Terug naar huis van Texel wilden we nog wat rondkijken in Noord Holland. Zo vaak komen we er niet… Leo heeft goeie herinneringen aan Monnickendam, waar een tante van hem woonde. Hij ging er in de zomervakantie graag logeren, vissen in de singel achter het huis, spelen met zijn nichtjes en gewoon wat rond schooien in het dorp, nee stadje. Dat is intussen, net als vele andere plaatsjes, flink veranderd. Er rijdt al lang geen trammetje meer door de Kerkstraat, oude huisjes zijn gerenoveerd en aan de eisen van deze tijd aangepast. Soms beeldschoon, soms minder naar onze smaak, maar ja…! Natuurlijk wilde Leo even kijken of het huisje van zijn oom en tante er nog stond. Dat wat in zijn herinnering een “groot”huis was, leek nu veel kleiner. Het buurhuis nog petieteriger. Ook De Vriendschap, vroeger een oude mannen logement, had een nieuwe bestemming gekregen.
Maar wat bleef was de toren, waar nog steeds elk kwartier het klokkenspel te horen is.

10 thoughts on “Monnickendam

  1. Doordat wij de Zuiderzeeroute lopen zijn al in heel veel van deze mooie stadjes geweest, o.a. Monnickendam. Ik verbaas me er nog steeds over dat al dat moois bewaard is gebleven.

  2. Wat leuk, om de foto’s te zien. De huizen zijn inderdaad heel klein, in mijn herinnering, was het huis zo groot, met een hoge zolder, de verbeeldingvan een kind, de logeer partijen vanmijn neven, elke zomer logeerde er wel eentje, wat altijd erg leuk was. Monnickendam roept altijd nog de herinnering op aan een onbezorgde jeugd.

  3. Die ‘Zuiderzee’-stadjes zijn eigenlijk allemaal mooi. Edam is ook zeer de moeite waard. Volendam kun je wel laten zitten, tenzij je heel erg van massatoerisme houdt.

  4. Bij het lezen van je leuke blog, Els, met de foto’s, komen bij mij weer heel veel mooie herinneringen naar boven van die fijne, jaarlijkse logeerpartijen bij m’n oom, tante en twee nichtjes in het historische stadje Monnickendam.

Comments are closed.