Ophef

Bron: De Havenloods/Google foto’s

Een tijdje geleden ontstond er in Rotterdam opeens ophef over de “Hef”. Die brug vormt een markant punt in onze stad en heeft een geheel eigen plekje veroverd in de Rotterdamse geschiedenis. In de jaren dertig sprong er een jongen vanaf en vergaarde daarmee tijdelijke roem. Zijn opvolger moest zijn sprong met de dood bekopen.

Voordat de spoortunnel er was, reed je met de trein over de brug als je naar de zuidelijke provincies ging. Eenmaal over de brug was je echt weg of weer helemaal thuis als je Rotterdam weer inreed.

Nu is de brug een monument. En Rotterdammers zijn trots op hun monumenten. Daar moet je niet mee gaan rommelen. Maar ja, die brug ligt wel soms een beetje in de weg. Zoals bij het zeilschip dat bij Oceano gebouwd wordt voor Jeff Bezos. Een superjacht, met een super mast. En die mast is te hoog voor de Hef.

Of iemand dat over het hoofd heeft gezien of dat er gedacht is dat voor geld alle deuren en bruggen wel open zullen gaan, ik weet het niet. Maar iemand heeft bedacht dat dan die Hefbrug maar “even open moet”. Op de totale bouwsom van 500 miljoen maakt een bedrag van enkele tonnen natuurlijk niet meer uit. Maar voor Rotterdammers was het een brug te ver.

Hoe het verder zal gaan, weten we nog niet. Heeft men een beetje al te snel conclusies getrokken? Volgens burgemeester Aboutaleb is het helemaal niet zeker dat zo’n eis zomaar ingewilligd zal worden. We zullen het dus nog wel horen, zien en beleven.

Mocht Jeff Bezos mijn blog lezen -je weet maar nooit 😉 -, dan geef ik hem ongevraagd advies. Als hij het zelfde bedrag als voor het verwijderen van de val schenkt aan een echt Rotterdams goed doel, dan kunnen we misschien wel even zo’n ontmantelde brug door de vingers zien….

9 thoughts on “Ophef

  1. Mijn vriend is een rasechte Rotterdammer en werkt in de haven. Hij weet ontzettend veel van de geschiedenis van Rotterdam en is technisch onderlegd. Zijn mening: het kan wat betreft de kenners geen kwaad en het is zelfs goed om de boel af en toe eens te gebruiken en er word door de opdrachtgevers goed voor betaald , dus waarom zoveel tegenstand ?. Ja , het zijn degene met geld die dit kunnen doen, maar het zijn ook degene die zorgen voor werkgelegenheid. Een kanttekening van zijn kant, misschien is het tijd om de werf waar het jacht gebouwd word naar een meer geschikte plek te verkassen, natuurlijk met de kosten voor degene die er het meeste aan verdienen. En voor diegene met kritiek op zijn mening, hij is trots op zijn stad en zou nooit iets willen wat die stad schade toebrengt, maar hij is ook een nuchtere Rotterdammer die vind dat er nog genoeg dringerder zaken in zijn stad zijn die aangepakt moeten worden.

  2. Tja, ik las een paar artikelen. De bruggenbouwers denken er minder zorgelijk over en Bezos is bereid de kosten zelf op zich te nemen.

Comments are closed.