Poetslap

Weten jullie hoeveel een nanogram is? Dat is 0,000 000 001 gram, dus een miljardste deel van een gram.

Waarom ik dat vraag? Omdat ik een tijdje geleden las dat microvezeldoekjes vervuilend zouden zijn. Ze laten bij elk gebruik nanodeeltjes plastic vrij. En dat is natuurlijk heel milieu-onvriendelijk.

Zulke doekjes gebruik ik al jaren en dus zou ik al jaren vervuilend gewerkt hebben. En in een sombere bui kan ik daar eindeloos over lopen piekeren.

Ik snap dat ik wel heel erg veel zou moeten poetsen om ook maar 1 gram nanodeeltjes in het milieu te zetten. Maar ja, ik ben natuurlijk niet alleen, miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken dit soort lappen. En ja, dan worden kleine beetjes toch grote bergen…!

Daarom heb ik zo’n doekje maar eens gewogen. Krap 40 gram en al jaren in gebruik, maar nauwelijks versleten. Stel nou dat ik elke keer zo’n 400 nanodeeltjes weg wapper. Hoelang duurt het dan voor er 1 gram is weggepoetst? Ik heb het uitgerekend: 1.000.000.000 nanogram : (365 dagen x 0,000.000.040 nano) = Bijna 685 jaar!!!

En toen las ik dat de firma Chemelot per jaar 14.000 kilo (=14.000.000.000.000 nanogram) microplastic in de Maas mag lozen.

En subiet stopte mijn gepieker. Want zeg nou zelf, daarbij valt die huishoudelijke “milieuvervuiling” toch helemaal in het niet….?

Ik heb snel een set nieuwe doekjes gekocht, met een gezellig patroontje. Kan ik voorlopig gezellig poetsen.

8 thoughts on “Poetslap

  1. Ja, ik gebruik deze poetslappen ook.
    Maar het doet mij ook denken aan een uitdrukking van mijn moeder.
    Als een ander in de sloot springt? Doe jij dat dan ook?

    Stille groet,

  2. Men praat over kleine vervuilingen, terwijl de grote inderdaad vrijuit gaan. Ik las dat het microplastic van Chemelot in de Maas wordt geloosd, waaruit ons drinkwater komt. En die deeltjes plastic binden zich met chemicalien. Drink nog lekker een glas water.

  3. In de professionele schoonmaak gebruiken we ook microvezeldoeken een aantal jaren geleden ingevoerd als zijnde duurzaam. Je hoeft immers geen emmers water en schoonmaakmiddel te gebruiken werd er bij verteld. En als schoonmaakster heb je geen alternatief tot je beschikking.

  4. Af en toe moet je even relativeren. Vergeet dan niet dat er zo’n 17 miljoen mensen alleen al in Nederland al die nanodeeltjes verspreiden…

Comments are closed.