Vanuit elke havenstad zullen mensen wel vertrokken zijn om elders hun heil te zoeken. Rotterdam kent een hele wijk, die bekend stond om zijn Chinese bewoners. Sommigen vonden er hun geluk, hun partner of verdienden genoeg om weer terug te keren naar hun vaderland.
Maar vanuit Rotterdam vertrokken ook honderdduizenden om aan de andere zijde van de oceaan hun geluk te beproeven. Misschien trokken ze verder, naar Canada of naar de westkust van de Verenigde Staten. Ze begonnen een bedrijfje, kochten land om een boerderij op te zetten of trokken naar de goudvelden in Californië of Alaska.
De meesten van hen zullen zijn scheep gegaan aan boord van één van de schepen van de Holland America Lijn. Op die kade begonnen heel wat verhalen, van tragedies tot succes stories.
Het hoofdkantoor van de HAL stond aan de Wilhelminakade en is nu het welbekende “Hotel New York”. De loodsen van toen zijn omgebouwd tot een grote “terminal” voor cruiseschepen.
Wie wil weten of een oud familielid aan boord van één van de HAL-schepen was, kan nu die passagierslijsten digitaal inkijken.
Ik weet intussen dat er heel wat reislustige familieleden waren. Niet allemaal waagden ze de oversteek definitief. Ze gingen soms ook alleen op (zaken)reis en kwamen na verloop van tijd weer terug. Misschien vind ik zo ook nog wel “verdwenen” familie…. 😉
Vreemd eigenlijk, na de oorlog zijn ook heel veel mensen naar Australië en Nieuw Zeeland gegaan. Daar hoor je vrijwel niets over.
Destijds was dat echt een enorme stap denk ik. Nu is het veel makkelijker om nog contact te houden met ’thuis’.
Leuke service. Misschien ga ik speuren, veel familie vertrok indertijd.
Familie in Amerika heb ik niet maar mijn oom, jongste broer van mijn vader vertrok uit Rotterdam naar Nieuw-Zeeland een paar jaar na de oorlog.
Leuk om dat uit te zoeken en verder te speuren.