Wel wat anders…

wassen-vroeger

Bron: Google foto’s

Maandag stopte ik was in de machine en moest ineens weer denken hoe dat vroeger ging. Je moet dan een hele tijd terug, zo jaren vijftig. De meeste vrouwen hadden geen wasmachine. Een geiser of boiler was zelfs nog erg luxe. Wij hadden in ieder geval nog geen warm stromend water. Dus liep moeder ’s morgens met twee zinken emmers naar de waterstoker in de straat en haalde daar warm water. Thuisgekomen moest ze drie trappen naar de zolder op. De vuile was had ze dan al in de kuip gedaan. Er ging wasmiddel bij (klopte ze dat nog van groene zeep en soda…?) en dan kon ze aan de gang. Met een harde borstel werd het wasgoed geboend op een plank. Elke vlek werd ter hand genomen. De geboende was ging in een gereedstaande teil en dan kon er gespoeld worden. Met koud water natuurlijk. Dat was er gelukkig wel voorhanden op onze zolder. Tussen de spoelbeurten door werd er gewrongen, eerst met de hand en daarna met de wringer. Soms moet ik helpen om de gewrongen lakens op te vouwen, die dan zo door de wringer gingen. Dat scheelde strijkwerk!
En nu…? Ik sta soms te zuchten omdat ik de was moet uitzoeken op kleur. Wat een gedoe…! Dan is het maar goed dat ik nog weet hoe het vroeger ging en ben ik weer blij dat wassen bij ons is teruggebracht tot het kiezen van het juiste programma. En ga ik vrolijk iets gezelligs doen!

8 thoughts on “Wel wat anders…

  1. Mooi dat je dit in herinnering brengt. We staan nog maar zelden stil bij alle vooruitgang dankzij onder ander huishoudelijke apparaten. Ik ben opgegroeid in een huis met een lavet waarin een soort wasmachine het wasgoed heen en weer zwenkte. Maar de was met de hand doen moet een heel geploeter zijn geweest.

  2. En toch had dat ook wel wat. De mensen toen werkten hard, maar waren ook gelukkig met wat ze hadden. Ik ben geboren bij mijn opa en oma en ben daar gebleven tot mijn ouders een huis konden krijgen. Mijn Opa deed daar altijd de was en kookte water op het fornuis.

  3. Was uitzoeken heb ik opgelost, want als je een kleine ergernis kunt oplossen dan ben ik d’r meteen fan van: ik heb nu drie wasmanden, waarin ahw voorgesorteerd wordt: 1 voor het witte goed, 1 voor het gekleurde goed zoals handdoeken en 1 voor dingen die op 40 graden moeten. Werkt fantastisch en er wordt nu iets minder gezucht in dit huis 🙂

  4. Een heleboel geklungel.
    Mijn moeder had wel een geiser en en ze hoefde niet naar boven maar was ter och de hele maandag zoet mee.

Comments are closed.