Eten en drinken

eten-en-drinkenMet belangstelling kijk ik regel-matig naar de uitzendingen van “Die Ernährungsdocs” op NDR. Niet alle kwalen kunnen deze doktoren genezen, maar sommige kwalen kunnen ze wel een stuk dragelijker maken. Niet met een heleboel pillen of poeders, maar met anders eten. Voor de patiënten betekent dat soms een hele omslag. Niet alle patiënten geven zomaar hun dagelijks lapje vlees op en ook is niet iedereen een fan van veel groenten en volkoren producten.
Afgelopen week kwam onder andere een danseres op consult, die last had van pijnlijke knieën, die door artrose waren aangetast. De normale artsen hadden haar kunstknieën aangeraden, maar konden niet garanderen dat dansen er dan nog mogelijk was. Totale genezing konden ook deze TV-artsen niet garanderen. Maar met een aangepast dieet zou de pijn mogelijk wel onder controle kunnen worden gehouden. Na vijf maanden kwam mevrouw duidelijk slanker en veel viever terug. Ze danste weer vrolijk, zonder al te veel pijn en voorlopig zouden kunstknieën nog niet nodig zijn.
Er worden telkens andere aandoeningen belicht. Natuurlijk heeft niet iedereen de benodigde discipline of ervaart voldoende verbetering.
Maar het zet me wel aan het denken. Ik heb al langer het gevoel dat het eten in onze geïndustrialiseerde maatschappij met zijn snelle, vette en fabrieksmatige happen ons niet altijd zo goed bekomt. Dat veel ziekten terug te voeren zijn op voedsel dat weinig tot niets meer van doen heeft met “natuurlijk en goed eten”.
De link naar Die Ernährungsdocs geeft niet alleen de mogelijkheid om uitzending terug te zien, maar je kunt er ook diverse smakelijke recepten vinden.

7 thoughts on “Eten en drinken

  1. Doordat ik en mijn kinderen overgevoelig zijn voor veel (onnodige) toevoegingen in voedsel eten wij heel zuiver, dus geen pakjes en zakjes. Ik ben er van overtuigd dat dit beter is voor de mens.

  2. Ik heb de uitzending bekeken waarin een jonge vrouw met MS met gezondere voeding haar darmflora verbeterde waardoor ze een chemokuur niet hoefde te ondergaan. Ik zeg het al járen: dankzij de coeliakie en dus bewust eten zijn de MS-klachten beduidend minder.

  3. Natuurlijk is fout voedsel een van de oorzaken van allerlei ziekten en klachten. Ik wist niet van dit programma, maar ik ga zeker kijken. Dankjewel.

  4. De Italianen zijn meesters in het natuurlijk en goed eten. Zij worden over het algemeen heel oud en ik neem graag een voorbeeld aan hen. Ben het zeer eens met de strekking van jouw blog.

Comments are closed.