Vrijheid

Zo langzamerhand bekruipt me het gevoel dat we in een dictatuur komen te leven. Want het bericht van afgelopen week dat er in Rotterdam serieus overwogen wordt om een aantal straten rookvrij te maken, geeft me te denken. Zelf rook ik al tientallen jaren niet meer. Vond het ook niet echt lekker, maar deed mee om “erbij te horen”. Nu rookt niemand van het gezin meer. Maar als er iemand wel een sigaretje wil opsteken, van mij mag het. Graag buiten, dat dan weer wel.  Ik weet best dat roken heel slecht is voor je gezondheid en dat het allerlei ziekten kan veroorzaken. Maar op straat loop ik tussen de walm van ronkende auto’s, bussen, brommers ook risico.
Nu wil men de straten rondom de Wijtemaweg (waar de Hogeschool Rotterdam, het Erasmiaans Gymnasium en het Erasmus MC ligt) rookvrij maken. Die scholieren zal het een zorg zijn. Die lopen nog wel een paar meters verder om hun sigaretje op te steken. Lekker kicken, weet je wel… Doen wat eigenlijk niet mag, lol!!! Of ze verzinnen iets wat wel (nog) mag… lachgas, weed, ander spul wat toch ook niet zo best is voor de gezondheid.
rookvrij.jpgMaar de patiënten van het EMC kunnen dat niet. Die moeten, in omstandigheden die toch al erg belastend kunnen zijn, hun verslaving maar “cool turkey” opgeven.
Dat je als ziekenhuis probeert de mensen van hun verslaving af te helpen, het te ontmoedigen, te waarschuwen. Allemaal best, maar dwingen….?
Daar heb ik iets op tegen. Dat gaat me toch te veel naar dictatuur rieken.

10 thoughts on “Vrijheid

 1. Ik vind een verbod om bij de ingang van een ziekenhuis te roken terecht. Maar hele straten rookvrij te maken vind ik wat te ver gaan.

 2. Ik ben het zo met je eens!!!

  Ik heb ook gerookt. Helaas.

  Maar laat er voldoende gelegenheid zijn om de rokers hun zo geliefde sigaretje op te kunnen steken!!

 3. Dertig jaar was ik nicotine verslaafd.

  Nu ben ik toch voor echte verboden.
  Er wordt veel, heel veel geld verdient met de nicotine verslaving.
  Dat weegt volgens mij niet op tegen de kosten.

  Uiteindelijk zal iedereen baat hebben bij een verbod.

  Democratische groet,

 4. Ik ben zelf geen roker ook nooit geweest, maar net als jij verbaas ik me er ook over dat mensen die niet roken zon last hebben van rokers. Diezelfde mensen rijden zelf wel in vervuilende autos, houden vervuilende industrien in stand, stoken houtkachels. Natuurlijk roken is slecht voor de gezondheid, maar bovengenoemde zaken zijn niet alleen slecht voor de gezondheid , maar ook nog eens heel slecht voor het milieu.

 5. Ik ga voor Nederland rookvrij… Ons bedrijf is al geheel rookvrij. Daar mag je niet in tijd van de baas roken. Dat lijkt me ook niet verstandig bij een chemische industrie, maar dat terzijde.

 6. Mij gaat het me eerlijk gezegd boven mijn pet wanneer ik mensen, beladen met zuurstofflessen, zie roken bij de uitgang van een ziekenhuis. Maar goed, als niet roker heb ik makkelijk praten.

 7. Ik vind roken vies, smerig en bovenal zeer ongezond. (Bijna) niks erger dan door een meute verstokte rokers te moeten lopen om bijv. het ziekenhuis binnen te komen. Ben trouwens ex-roker, die schijnen het ergst te zijn 😉

 8. Ik snap je punt ook, maar toch vind ik een verbod prima. Ik ben zelf een verstokte roker geweest helaas, maar nu vind ik het zo smerig. Ik lig iedere avond in de rook van mijn buren. Zij roken buiten, ook vaak ’s nachts en mijn raam staat open…. getver.

 9. Tja. Ik snap je punt. Maar als je een ziekenhuis binnengaat door een haag van rokende mensen …. Ik vind het zo gek nog niet om zo’n omgeving ook buiten rookvrij te houden..

Comments are closed.