Betutteling

wijntjeIn 1954 werd mijn vader (toen 51 jaar) niet lekker op zijn werk. Hij ging op de fiets naar huis, liep de trap op en ging naar bed. De dokter constateerde dat mijn vader een hartinfarct had. Al heette dan toen nog niet zo. Papa moest zes weken volkomen rust houden. Hij mocht zich zo min mogelijk bewegen, het bed mocht niet verschoond worden, hij mocht er niet uit om zich te wassen. Roken in bed vond mijn moeder niet goed, dus stopte hij daar noodgedwongen mee. Na die zes weken stak hij toch weer een sigaretje op, want dat vond mijn moeder veel gezelliger dan een niet rokende man.
Mijn vader had een tenger postuur. Mager noemde mijn moeder dat en zij vond het dan ook geen wonder dat hij ziek was geworden. Alles wat nu ten sterkste wordt afgeraden, kreeg mijn vader in ruime mate. Roomyoghurt, volle melk, brood dik besmeerd met roomboter, volvette kaas. Ging hij kaarten, dan klutste mijn moeder twee eieren, goot er een scheut vieux bij. Goed tegen de kou. Ook lustte mijn vader graag een borreltje. En zeker na zijn pensionering in 1968 dronk hij dagelijks een of twee glaasjes en soms nog wel eens wat meer. In 1988 overleed hij, maar niet aan een hartkwaal en ook niet aan kanker.
Wat is nu de moraal van dit verhaal? Dat we ons eigenlijk niet al te veel moeten aantrekken van alle leefregels die ons regelmatig worden voorgeschreven. En dat al het Calvinistische gedoe in Nederland je heus geen garantie biedt op een lang en gezond leven. In Spanje, waar toch echt meer alcohol gedronken wordt dan in Nederland, worden mensen ouder dan hier.
En denk eens aan mensen als Churchill, Prins Bernhard, Mary Dresselhuys, Conny Stuart, Lia Dorana. Ik ken er nog wel meer die geen lid waren van de Blauwe Knoop en toch allemaal meer dan 90 jaar werden.
Iedereen mag zelf beslissen wat hij of zij eet of drinkt, maar laten we toch ophouden met al die betutteling. L’chaim!!

 

16 thoughts on “Betutteling

  1. Ik wil best heel oud worden en leef daarom gezond en probeer veel te bewegen. Maar ik drink wel mijn glaasje wijn en zal waarschijnlijk ook weleens een dag niet volgens de schijf van vijf eten. Daar ga ik echt niet dood van.

  2. Alles met mate, behalve roken dan. Dat laat ik toch echt liggen. Teveel mensen gaan spaansbenauwd beginnen aan hun laatste levensjaren. En het stinkt. En dan word je misschien 80 in plaats van 84. Wie zal het zeggen. Of je loopt onder een bus.

  3. Ach Els je weet het overal waar te voor staat is niet goed behalve tevreden (en ook dat niet eens altijd), zei mijn moeder altijd. Dus gewoon doorgaan dus met alles.

  4. Ja Bertie dat klopt. Maar TE veel drinken moet je ook niet doen. Maar soms gebeurt het… da’s dan wel jammer 😉

  5. Jouw verhaal bewijst maar weer eens dat medische inzichten keer op keer veranderen. Zo lang de overheid geen campagne voert voor een non-alcohol beleid is er volgens mij geen sprake van betutteling maar van het zoveelste nieuwste medisch inzicht dat de gemoederen bezighoudt. Proost Els.

  6. Zal vanmiddag om 5 uur even op je proosten. En op het begin van een zomerse week.

  7. Wie weet wat ze in de toekomst nog meer gaan ontdekken over voeding, die ongezond blijkt, waarvan wij nu overtuigd zijn, dat het goed voor ons is. Onbegonnen werk dus. Gewoon leven!

  8. Gezeur is het. Mensen, die verstandig willen leven omdat ze zich dan beter voelen, die doen dat toch wel, hoor. En lui, die onverstandig willen leven, doen dat dus ook. Denken ze nu echt dat al die waarschuwingen helpen? Het irriteert alleen maar. Maar het zal wel te maken hebben met een claimcultuur. Verzekeringen keren niet uit omdat de zieke twee glaasjes alcohol per dag nuttigde. Zoiets? Gaan we daar naar toe?

  9. Ik heb niet de intentie om 100 te worden, dus wat maakt het uit, roken doe ik niet, maar het glas wijn of af en toe een paar pilsjes laat ik echt niet achterwege…

  10. Dit is me uit het hart gegrepen,gisteren in de krant dat je van een glaasje alcohol per dag ook eerder doodgaat en wacht als je linkshandig bent ook!

Comments are closed.