Nieuwe inzichten

Toen onze jongste zoon klein was, had hij last van astma. Soms zo erg, dat ie dagenlang in het ziekenhuis lag. Dat wij, als ouders, opgemerkt hadden dat die astma uitgelokt kon worden door bepaalde bestanddelen in de voeding, zoals kunstmatige kleurstoffen en conserverings-middelen, werd door sommige artsen opzij geschoven. Nee, daar zou het heus niet aan liggen. Volgens de experts werd astma vooral veroorzaakt door pollen, stof, huisstofmijt. De allereerste zorg was dan ook dat alles in huis zo brandschoon mogelijk moest zijn. Als we alle voorschriften nauw-gezet op hadden gevolgd, zou ons gehele huis gesaneerd zijn. Stond alles op wieltjes, zodat ik dagelijks (!) ook achter de boekenkast en bedden had kunnen kon stofzuigen. Zover hebben we het niet laten komen. Gelukkig waren de kinderslaapkamers al wel voorzien van linoleum. Ik dweilde ze dagelijks en nam alles wat er stond af met een vochtige doek. Ondanks mijn hekel aan huishoudelijke werk, deed ik dat nauwgezet. En was hij dan toch benauwd, dan voelde ik me schuldig, was bang dat ik nog beter schoon moest maken. Al kon ik in de loop der tijd wel wat meer afstand nemen.
Maar toen kwam de dag dat hij ging studeren en op kamers wonen. Die kamer was beslist niet zo schoon als thuis. Ik gaf hem de nodige instructies mee. “En denk erom, zeker elke week stofzuigen hoor! Alles goed schoonmaken, zoveel mogelijk stofvrij houden!”
Ik vertelde het wel, maar geloofde niet dat ie het ook zou doen. Ik moest het loslaten.
Na een tijdje zei hij dat hij eigenlijk nooit meer last had. En hij wist ook waarom: omdat hij nou wat rommeliger leefde, niet meer alles zo brandschoon was. Hij had gewoon weerstand opgebouwd. Daar sta je dan als moeder, met je goeie bedoelingen en je goeie gedrag. Had ik daar nou zo mijn best voor gedaan…
En toch…. hij had misschien wel gelijk! Want inmiddels is uit onderzoek gebleken dat kinderen in onze superschone huizen zo weinig met allergene stoffen in aanraking komen, dat ze daardoor astma ontwikkelen. Nu denkt men er over om melkpoeder te fabriceren waaraan bepaalde bacteriën en schimmels zijn toegevoegd, zodat het immuunsysteem ze leert herkennen….. Of hechten we teveel waarde aan hygiëne en moeten we gewoon niet al te veel stoffen, zuigen, aan de gang gaan met al die super-schoonmaakmiddelen? En zo nu en dan het huis eens lekker laten doorwaaien? En ook eens nagaan of al die vreemde stoffen in ons eten geen bijwerkingen hebben? Dan zou het zomaar kunnen dat de natuur zelf voor een oplossing zorgt.

5 thoughts on “Nieuwe inzichten

  1. Ik en onze drie kinderen hebben last van intolerantie van bepaalde voedingstoffen met allerlei verschillende klachten. We praten er nooit met onze huisarts over, weten zelf wat we wel en niet moeten eten.

  2. Het schijnt zelfs beter te zijn om vloerbedekking te hebben. Die neemt de stofdeeltjes op die anders rond blijven dwarrelen.
    Fabrikant Desso heeft nu een vloerbedekking ontwikkelt die de luchtkwaliteit in huis zou verbeteren. De fijnstofconcentratie in de lucht is met het zogenoemde ‘Airmaster’-tapijt tot acht keer lager dan bij een harde vloer en tot vier keer lager dan bij een standaard tapijt, claimt de tapijthandelaar.

  3. Het blijven raadsels. Ik heb sinds een aantal jaren allergische reacties ontwikkeld. Volgens het onderzoek is de oorzaak pollen en huisstofmijt. Ik zie geen verband tussen een superschoon huis en mijn reacties. Als het al te erg wordt binnen ga ik een eind lopen, dan knapt het duidelijk op.

  4. Ja, dat heet dus voortschrijdend inzicht. Wij dachten toen dat we het goed deden, ook de artsen. Het is wel interessant om je te realiseren dat alles waarvan wij NU denken dat het goed en verstandig is, over vijftig jaar hoofdschuddend wordt bekeken door de volgende generaties.

Comments are closed.