Onpersoonlijk

05-boeken Wat me in dit digitale tijdperk zo irriteert, is dat alles zo onpersoonlijk is geworden. Overal worden mensen vervangen door computers. En computers denken niet, die registreren.
Neem nou de nieuwe maatregel bij onze bibliotheek. Daar wordt paal en perk gesteld aan “rood” staan. Heel begrijpelijk. Ik heb wel meegemaakt dat mensen meer dan dertig euro rood stonden en dan nog niet wilden en/of konden betalen. De bieb is geen bankinstelling, dus is het tegenwoordig boter bij de vis. 

Nou stond ik ook in het krijt. Voor het enorme bedrag van 20 eurocent! Maar dat maakte wel dat ik via internet (OK, ook met de computer) geen boeken meer kon reserveren, dan wel kon zoeken in de database van de bieb. En dat ergerde me uitermate.

Ik ben, denk ik, zo’n dikke 55 jaar lid van de bieb. Niet altijd bracht ik mijn boeken op tijd terug, maar de boetes die ik kreeg, heb ik altijd netjes betaald. Soms had ik niet genoeg geld bij me, en kon ik de volgende keer betalen. Maar nu is het dus over en sluiten als er ook maar iets openstaat. Nou ja, het is niet anders. Geen enorm probleem, maar wel een kleine ergernis.

Voortaan dus op tijd terugbrengen of verlengen (via internet, ja, ja, dat dan wel weer wel 😉 ) !

4 thoughts on “Onpersoonlijk

  1. Ja, ik denk dat je het slachtoffer bent van wangedrag van anderen. Dan staan er veel te lang te grote bedragen open en dan besluit men om dan maar ineens heel erg streng te gaan worden.
    Probeer zo’n deposito maar, dan hoef je nergens meer op te letten en kun je de knip thuislaten.

  2. Dat zal bij ons ook wel kunnen en dat ga ik dan ook maar doen. Maar ik blijf het onsympathiek vinden dat je. Pas voor zo’n. minieme schuld wordt geblokkeert.

  3. Ik stort tegenwoordig digitaal een deposito van een euro of 30 bij de bieb. Daarvan halen ze dan mijn reserveringen (1 euro per boek) automatisch af en ook 30 cent als ik verleng of de boete als ik een boek vergeet terug te brengen. Dat laatste gebeurt hoogstzelden, want een paar dagen voor de datum van terugbrengen krijg ik een herinneringsmailtje. Ik ben altijd vol lof over de Friese bieb. De nieuwste boeken kan ik reserveren en ook Dvd’s en zo. Ik zou absoluut niet meer zonder kunnen. Hebben jullie zo’n systeem niet?

Comments are closed.