Jeugdherinnering

Wat kan er allemaal niet boven komen als je oude foto’s ziet. Tussen een verzameling kaarten vond ik wat foto’s van het vakantiehuis in Baarn. Daar was ik in 1959 of 1960 met de 6e klas van de Lagere school op een 3-daags schoolreisje. Of ik er gisteren was. Ik rook zelfs de geur van dat huis.

De ingang, met de bel boven op het huis. De eetzaal, waar we andijvie te eten kregen en glazige aardappels. Bah… alleen de vla toe vond ik te pruimen. Maar ja, ik was toen een lastige eter. En de slaapzaal herinner ik me. Hoe we afspraken allemaal heel stil te zijn en pas te gaan spoken als de juffen in bed lagen. En het wasritueel, aan grote ronde wasbakken. Het water, dat heel anders smaakte als thuis. Waar we niet te veel van mochten drinken, omdat we dan buikkramp zouden krijgen van het ijzer dat er in zat.
Ik ben er twee keer geweest, want ook in het eerste jaar van de MULO gingen we er naar toe. Dat vond ik wel jammer, ik had graag ook eens een ander huis gezien. En 3-daagse schoolreisjes hadden we daarna niet meer.
 

4 thoughts on “Jeugdherinnering

  1. Hahaha, ja ze waren als de dood dat er bezwangerd werd natuurlijk. Dat was ANGST NUMERO UNO toentertijd. Ik heb even zitten rekenen. Volgens mij was ik in dit kamp in 1964, want toen was ik 12. Op de MULO gingen we vast ook wel op schoolreis maar ik heb geen flauw benul meer waarheen. Allemaal verdrongen, denk ik.

  2. @Wieneke: ja ook keukencorvee. Honderden stukken bestek moesten worden afgedroogd en grote zware borden. Wat we met de lagere school deden weet ik niet meer. Dat zullen wel spelletjes zijn geweest. Met de MULO gingen we wandelen, maar ook stiekem jongens kijken. Ik was zo’n groentje dat ik nog niet begreep wat daar nou zo leuk aan was. Maar veel kans kregen we niet, onze leraressen hielden streng de wacht.

  3. Ik was in datzelfde ‘kamp’ tijdens het driedaags schoolreisje in de zesde klas. Ik herken je foto’s, want ik heb ze zelf ook ergens liggen. Kreeg nl. een geleend fototoestel mee en heb daar lopen fotograferen. Ik weet niks meer van die glazige aardappels, maar de andijvie kan ik me nog wel herinneren. Was er ook niet keukencorvee?
    Wat deden wij daar eigenlijk? Spelletjes? Dat ben ik helemaal kwijt.

Comments are closed.