Sneeuw

De oude vrouw staart naar de tuin, die bedekt is met een dunne witte laag. Sneeuw, zij vindt het wel leuk. Maar op de radio en tv is het gezeur niet van de lucht. Op voorhand worden weerswaarschuwingen gegeven, het advies om thuis te werken, niet de straat op te gaan. Om het kwartier verschijnt een jonge man in beeld, die de stand van de files meedeelt, zeer bezorgd kijkt en en passant om foto’s vraagt van deze barre weersomstandigheden.  

Ze schenkt nog een kopje koffie in en denkt terug aan vroeger. Toen was alles beslist niet beter, maar deden de mensen toen ook al zo overdreven over een paar vlokjes sneeuw? Plotseling moet ze denken aan die winter van 1963, die verschrikkelijke Elfstedentocht met Reinier Paping. Zij zat toen nog op de middelbare school. Er was geen sprake van dat je het slechte weer als excuus kon gebruiken. Je had eenvoudig maar op tijd te komen en… iedereen was er ook. Leerlingen zowel als leraren. Een dag na die Elfstedentocht trouwde haar nichtje. Er was wat zenuwachtig gedoe omdat er nog snel een bontstola moest worden geregeld, maar verder niets. De taxi’s waren op tijd, de ambtenaar van de burgerlijke stand was paraat en het feestje ’s avonds ging gewoon en tot in de late uurtjes door.
Tegenwoordig is heel Nederland in paniek bij een beetje sneeuw. Toch zijn de moderne auto’s van alle technische snufjes voorzien, zoals ABS, rembekrachtiging, winterbanden, airco en verwarming. Is er rijbaansignalering en wordt er regelmatig gestrooid. Maar de FNV adviseert om thuis te blijven.  En op het moment dat er meer mensen van het openbaar vervoer gebruik willen maken, haalt de NS “als service” een aantal treinen uit de dienstregeling.
Maar wie zijn dan straks al die hordes die naar de wintersport gaan? Bij voorkeur op vrijdagavond, zodat er geen dag “sneeuwpret” verloren gaat. Is dat dan anders, kunnen ze dan wel ineens de barre omstandigheden trotseren?
Ach, ze gaat maar eens een boterhammetje klaarmaken. Misschien is ze wel te oud om het allemaal nog te kunnen begrijpen.

4 thoughts on “Sneeuw

  1. Hi Els,

    Ik herinner me nog dat we met ons schip ingevroren zaten in Dokkum…. echt geen feest hoor die winters van vroeger. En verder was dat naar school fietsen ook een drama in dat slechte weer. Regelmatig ben ik gevallen en te laat gekomen. Gelukkig kreeg ik gewoon een briefje want ze zagen wel dat ik me zeer had gedaan.

    Vanochtend deed ik er een uur over om de winkel waar ik 1x per week boodschappen doe te bereiken want het was spekglad en druk op de weg. Nee geen paniek maar ik was wel blij dat ik weer thuis was, want er was nog niet gestrooid of geruimd. Hier in de kleinere straten wordt dat ook niet gedaan…. en dus doen we het zelf.

    Maar ik ben dol op wintersport….. want daar hoef ik niks behalve op de lange latten naar beneden glijden. Schaatsen gaat niet goed samen met hardlopen bij mij (blessures en valgevaar) dus dat heb ik opgegeven…. manlief gaat wel een keertje extra

Comments are closed.