Herman

Nee, niet wie is Herman, maar wat is Herman? Herman (soms ook wel Pleun genoemd) is een vriendschapscake. Je krijgt een begindeegje, dat je 9 dagen lang goed moet verzorgen en daarna weer verder delen.

Ik kreeg een schaaltje deeg van mijn buurvrouw, met de “verzorgingsaanwijzingen”.

En 10 dagen later kon ik een echte Herman bakken. Hij ziet er geweldig uit en dat niet alleen! Uit die wat vreemde brij is (met behulp van allerlei ingrediënten) een heerlijke cake gegroeid.

Wil  je zelf een Herman starten, maak dan een deegje van:

100 gram suiker
250 ml. water
1 zakje gist (7 gram)
225 gram bloem

Los de suiker op in ongeveer 100 ml. lauw water, de suiker moet oplossen dus eventueel voeg je iets meer toe. Los het zakje gist op in het suikerwater en laat dit minstens 10 minuten staan. Daarna de rest van het water en de bloem erbij doen en roeren met een houten lepel tot een glad beslag. Laat Herman daarna rusten in de schaal onder een theedoek.
Verzorg Herman dan zoals staat beschreven vanaf dag 2. De verzorgingstips lees je hier.
Natuurlijk deelde ik al wat uit. En dat vroeg weer om meer. Dus staat er hier wederom een Herman te groeien om volgende week verdeeld te worden.

 

3 thoughts on “Herman

 1. Hoi Els,

  Met dit recept ben ik heel blij, want dat wordt een leuk experiment hier met de kids. temeer omdat mijn vader en hun opa dus Herman heette 😉

  groetjes,

  Dorothé

 2. Dat doorgeven van Herman was ruim dertig jaar gelden in de mode. Ik heb ook Herman wel aan mezelf doorgegeven, dus ook wat deeg zelf gehouden.
  Is het weer in?

 3. Hoe verzinnen ze het? Hartstikke leuk. Maar ik heb een probleem. Al mijn dichtbijwonende vriendinnen zijn helemaal niet van de bakkerige. Die worden al zenuwachtig als ik zelfgebakken koekjes presenteer. ‘Wij hoeven nu toch niet ook te gaan bakken, he?’, vragen ze dan angstig. En eten vervolgens de hele voorraad op.

Comments are closed.