Gegoochel

We weten het wel, bij alles wat we zoeken op internet kijkt Google mee. Maar soms denk ik ook dat ze weten waar we over spreken….

Google lijkt te weten wat we zoeken, wat we willen kopen, wat we kochten en niet mooi of handig meer vinden. Maar Google weet ook waarheen we gaan, misschien willen gaan, misschien nog eens ooit zullen gaan.

Je zou denken dat Google inmiddels een waterhoofd moet hebben van al die zaken, van al die miljoenen mensen. Van het zoeken, vragen, willen weten….

Maar Google is geen mens, maar een machine. De immense encyclopedie van het zoekprogramma wordt gevormd door kunstmatige intelligentie. Die weet veel, maar kent geen humor, slechts droge feiten. Toch schoot ik vorige week in de lach toen ik weer eens een wat opmerkelijke advertentie zag langskomen.

Omdat ik op dit moment wat boeken van Dick Francis in het Engels lees, zoek ik nog wel eens iets op. Over paarden en zo. Hoe heet een gecastreerde hengst in het Engels, wat is dit, wat zou dat zijn, waar ligt die plaats dan en hoe ver is van hier naar daar.

Google moet “gedacht” hebben: “hee, zoveel vragen over paarden. Kom, laten we eens een passende advertentie bieden”. Dus kreeg ik een aanbod om een paard aan te schaffen. En dat vind ik dan wel weer humor hebben.

Alleen, wat moet ik nou met een paard…. 😉

10 thoughts on “Gegoochel

  1. Wat ik vooral raar vindt is dat als je daadwerkelijk iets hebt gekocht je nog wekenlang advertenties voor hetzelfde krijgt

  2. Dat google onthoudt wat je opzoekt, snap ik nog wel. Maar soms heb je ergens met iemand over gesproken en dan krijg je ook e.e.a. voorgeschoteld.
    Dat vind ik toch vreemd.
    Maar ik heb eens ergens gelezen dat het best zo kan zijn dat je gesprekspartner er later toch iets over opgezocht heeft, en ja.. Google kan je dan wel via je contacten toch iets op je scherm laten zien over dat onderwerp. Maar ik ben er geen fan van!

  3. Dat denken wij ook, dat ‘ze’ mee luisteren en wat je schrijft soms kun je erom lachen, maar het heeft toch ook een dubieuze/enge kant. Groet Anita

  4. Ik zie al jaren nergens internetreclame, dus ook niet bij google. Blokkeer ook 90% van hun tracking/spyware. Net even uitgeschakeld en geen van de reclames sloot aan op mijn voorkeuren. Denk dat ze te weinig van me weten.

  5. En AI rukt met sprongen op. En dan heb ik het vooral over chatbox programma’s die je overal tegenkomt. ChatGPT kan straks binnen enkele milliseconden antwoorden en de stemmen zijn niet meer van echt te onderscheiden. Je weet dus niet meer of het echt is of niet,

Het is leuk als je een reactie geeft.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.