Geheim

Bron: Google foto’s / Wikipedia

Met veel plezier bekeken we de tv serie “Langs de IJssel”. Veel natuurschoon, leuke stadjes en goed gepresenteerd door Huub Stapel.

Maar in de aflevering van 23 september 2023 zat ik even met stomheid geslagen. Huub vertelde over de IJssel linie en de plannen die gedeeltelijk tot uitvoer kwamen.

Na de Tweede wereldoorlog werden, onder druk van de NAVO, sluizen gebouwd, die in geval van een ‘Russische’ aanval, geopend konden worden. Daardoor zou een groot deel van het stroomgebied onder water komen te staan en werd een deel van Nederland niet meer begaanbaar.

Het was een groots -maar zeer geheim- plan. De mensen in het betreffende gebied zouden binnen 48 uur weg moeten, dan wel verdrinken. Dat er bij het uitvoeren van het plan toch wel heel veel doden dan verdronken mensen zouden te betreuren zijn, werd nogal lichtzinnig over het hoofd gezien of geen aandacht aan geschonken. De plaatselijke autoriteiten werden nauwelijks geïnformeerd.

Dat plan mocht dan geheim zijn, de Russen beschikten in 1960 al wel over gedetailleerde kaarten. De autoriteiten in het betreffende gebied wisten echter van niks….. Over verregaande technische ontwikkelingen die zo’n plan volkomen overbodig zouden maken, werd nog niet gedacht.

Blijkbaar maakt men in regeringskringen niet zo’n punt van duizenden doden. Zou het nu wel anders zijn?

6 thoughts on “Geheim

  1. Ik denk niet dat er dan veel veranderd is eigenlijk.
    Complotdenken mogen we het niet noemen, maar soms he, heel soms!!

  2. We moeten deze aflevering nog zien, want de serie wordt opgenomen, maar als je mij deze vraag 10 jaar geleden had gesteld, had ik gezegd: neeeee, dat kan nu echt niet meer.
    Maar dat zou ik nu zeker niet zeggen. Ik heb grote twijfels over van alles en nog wat en ik merk dat ik niet de enige ben. We hebben een stel zeer incapabele mensen aan het roer en er worden op allerlei gebieden grove fouten gemaakt. Dus waarom zou dat met een denkwijze anders zijn?

  3. De regering denkt alleen maar in politieke spelletjes, echt niet aan de burgers. Ik hoop dat dit met een komend kabinet anders zal gaan worden.

Comments are closed.