Winkels

Ik las een blog over een spookdorp. Geen dorp waar ’s nachts de geesten door de straten spoken, maar zo’n dorp waarvan er steeds meer komen in ons land, maar vast ook in andere landen. Een dorp zonder behoorlijke winkels. Waar je je dagelijkse boodschappen niet meer kunt krijgen. Zo’n dorp waar slechts een afhaalpunt is en vast veel eetgelegenheden. Maar dagelijkse kost met een lantaarntje te zoeken is.

Bron: Google foto’s

Zelf mag ik niet klagen. Hier zitten twee winkelcentra op loopafstand. Ik kan kiezen uit diverse supermarkten, toko’s en speciaalzaken voor kaas of drank. Voor grote dingen zoals een nieuwe jas of bloes hoef ik niet helemaal naar het centrum. Maar zou ik borduurzijde nodig hebben, dan weet ik niet waar dat te koop is.

Kijk ik naar de nieuwe wijken niet ver van ons vandaan, dan valt me op hoe schamel het winkelaanbod daar is. Uiteraard is er een winkelcentrum met grote ketens en een paar supers. Maar een slager vind je er niet, een echte groenteman is ook moeilijk te vinden. En of je wilt of niet, voor grote boodschappen moet je de auto wel nemen.

Zo langzamerhand is de balans tussen wat we willen en wat we kunnen kopen een beetje zoek. Ik denk dat heel veel mensen verlangen naar de kleine winkels van toen. De bakker, de slager, de kruidenier, de wolwinkel, maar ook een bankfiliaal of postkantoor node missen.

En waar kun je nu nog een paar schroeven kopen, je kleine gereedschap laten repareren? Tegenwoordig zit alles in grootverpakking in plastic en kapot gereedschap… ach je kunt net zo goed nieuw kopen.

Maar ik vind het toch jammer. En beslist geen vooruitgang.

8 thoughts on “Winkels

 1. Pure nostalgie Els al die kleine winkels. En heb je een kleine winkel zoals wij hadden in de Scholver. Een geweldige groenteboer waar je zelfs alles per stuk kon kopen gaat die weg naar Krimpen. Terwijl er zat klandizie was.

 2. Het is maar waar je genoegen mee neemt. Ik woon in een klein dorp van 5000 inwoners met twee kleine supermarkten, een bakker maar geen groenteboer, geen slager. Mijn wasmachine en televisie daarentegen kan ik wel op het dorp kopen. Ik vind het prima zo, kom misschien twee keer per jaar in Gouda.

 3. Is de handwerk winkel aan de Goudsesingel er misschien nog?
  Jammer dat er zoveel onafhankelijke winkels zijn verdwenen, het is nu allemaal hetzelfde.

 4. Voor borduurgaren kan ik je misschien een tip geven: vlgs mij woon je niet ver van Capelle aan den IJssel en daar staat op de weekmarkt van donderdag een fantastische fourniturenkraam met een enorme keus van alles op dit gebied, tevens website : http://www.seegers-fournituren.nl

 5. Dat is toch allang zo.De eerste nieuwe wijk verbaasde ons al door het gebrek aan winkels.
  Een van de oorzaken van de saaiheid.

 6. Het is een enorme verschraling en in kleine plaatsjes een ramp vooral voor oudere bewoners. In Delft is alleen een goede slager lastig te vinden maar verder zijn er juist veel speciaalzaken.

 7. Herkenbaar. Dwz hier in Alkmaar staat ook (wat mij betreft) teveel leeg. Komt omdat we teveel winkels hadden als regiostad. Voorheen was er 1 drukke Hema in de stad en gingen dorpelingen daar zaterdags naartoe. Nu staan er 10 hema’s in de buitenwijken en dorpen. Er zijn niet 10x zoveel mensen gekomen. Daarbij is het niet meer alleen de Hema. Action, Kruidvat, Xenos en Blokker zijn er in dat segment ook in een veelvoud bijgekomen. De echte speciaalzaak is te duur geworden door de hoge huurprjzen en te lage omzet. Mensen komen wel in zo’n winkel, maar kopen het vervolgens via het internet waar het een stuk goedkoper is. Veel winkels worden dan ook eet- en drinkgelegenheden. Toevallig was ik gisteren in Leeuwarden, waar ik veel minder leegstand en voldoende winkels zag. In Grongen-stad juist veel meer leegstand. Eerder in Rotterdam rond station Blaak erg veel horeca, maar relatief bijzonder weinig gewone winkels. Leegstand viel me daardoor niet op.

 8. Ik vind het ook geen vooruitgang en corona heeft het nog veel erger gemaakt. De kleintjes kunnen gewoon niet overleven in zo’n geweld

Comments are closed.