Eikel

Alles draait tegenwoordig om energie. Hoe we het gebruiken, hoe we het kunnen of moeten besparen en vooral hoe kunnen we het produceren.

Laatst vroeg ik me af of we eigenlijk niet op een verkeerd pad zitten. Want de energie die in de natuur geproduceerd wordt, is veel meer en veel krachtiger dan wij voortbrengen.

Bron: Google foto’s / Dreamstime.com

Neem een eikel, zo’n gewoon vruchtje van een normale eikenboom in een bos. Wanneer je dat nu plant, is het in de toekomst een boom(pje).
De kinderen van nu zien die boom opgroeien, hun kinderen kunnen er onder in de schaduw zitten en vele generaties lang zorgt die boom voor zuurstof en neemt hij CO2 op. De bladeren zetten zichzelf in de herfst om tot humus en uit de eikeltjes die na een aantal jaren aan de takken groeien, komen weer nieuwe bomen. Een zich alsmaar herhalend proces.

En legt die boom dan uiteindelijk na vele eeuwen het loodje, dan kunnen er weer meubels van het hout gemaakt worden. En de takken warmte geven bij het verbranden. Wat een enorme opbrengst van dat ene kleine eikeltje.

Bron: Google foto’s

Vergelijk dat eens met wat de mens kan. Met heel veel energie (en verontreiniging) een windmolen of zonnepaneel maken, voor een fractie van de energie die zo’n eik levert.

En wat levert de windmolen na krap een halve eeuw op….? Vooralsnog alleen maar problemen, want waar laten we die troep…

Nou weet ik dat ik appeltjes en peertjes aan het vergelijken ben, maar toch…!

5 thoughts on “Eikel

  1. Als de mens zich niet zo voortvarend vermenigvuldigd had, waren die bomen voldoende geweest. Ofwel wij zijn de eikels die dat allemaal om zeep hebben geholpen. Gaat heen en vermenigvuldigt u was beter voor de natuur geweest, niet voor de mensen,

  2. Een eikenbos is heel wat mooier dan een windmolenpark. Maar het omkappen van bossen is ook de oplossing niet voor onze enorme behoefte aan energie. Ik ben wel altijd enorm onder de indruk van de kracht van de natuur.

  3. Ik ben superblij met alle bomen in onze tuin, maar ook met de zonnepanelen op ons dak. De bomen zijn prachtig, de zonnepanelen niet, maar opbrengst van beiden is geweldig

Comments are closed.