Borduren

Borduren kent in Engeland een lange traditie. Niet alleen de robes van de koninklijke familie en adellijke dames werden geborduurd, maar denk ook de vele rijk versierde uniformen, vaandels en kerkkleden. En in veel Engelse kerken liggen knielkussentjes, die ook rijkelijk voorzien zijn van borduurwerk.

In het boek van Ilaria Tutti wordt verteld hoe gewonde soldaten in de 1e wereldoorlog geleerd wordt te borduren, om zo in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Dat ze daar niet meteen erg enthousiast over zijn, is wel te begrijpen. Stoere knapen, die door hun verwondingen en handicaps hun carrière wel kunnen vergeten. Maar zichzelf toch te veel man voelen om zulk vrouwenwerk te doen. Mooi bedacht, maar klopte het ook? Ik ging dan ook op zoek of het waar was…

Jazeker, dat is geen fantasie. De acteur, die hielp bij het opzetten van de borduurcursussen, leden van de koninklijke familie die borduurden en zelfs het kleed dat in het boek genoemd wordt, het is allemaal authentiek.

En al zoekend vond ik deze site, vol verhalen over de borduurtraditie en een heuse borduurstekenbank met wel 300 verschillende steken. Het moet een eldorado voor borduursters zijn.

Zelf ben ik wel eens enthousiast begonnen aan een tafellaken of wat placemats maar het is nooit afgekomen. Ergens moeten zelfs nog wat UFO’s liggen te verstoffen. Maar de bewondering voor de borduurkunst is er niet minder om.

7 thoughts on “Borduren

  1. Je mag best respect hebben voor mensen die dat goed kunnen. Niet iedereen is daarmee behept.

  2. Eeuwen geleden was borduren mannenwerk, vooral voor belangrijke personen in de kerk en adellijke families. Een interessante website over middeleeuws borduurwerk is jessicagrimm.com , in nederlands, engels en duits te lezen.

  3. Ik heb eens door die site zitten bladeren en daar staat prachtig borduurwerk op. Niet dat het wat voor mij is hoor, ik heb nooit geborduurd.

  4. Geduld moet je hebben, zéker voor een tafellaken.
    Je kreeg vroeger best mooie dingen, ik had zelfs beddelakens die met borduurwerk waren opgesierd.
    Maar mannen zie ik het niet zo gauw doen.

Comments are closed.