Moestuin

Een moestuin hebben, moet heerlijk zijn. Maar om er zelf een te starten zie ik toch niet zitten. Zo’n tuin bij anderen bewonderen, er met plezier over lezen, ja dat dan weer wel.

Zo’n tuin brengt een heleboel werk met zich mee. En dat was in vroeger niet anders. Daarom hadden rijke mensen dan ook een of meerdere tuinmannen, die zorgden voor alles. Van spitten, snoeien tot zaaien en oogsten. Met een flinke kas voor de stekken en zaailingen.

Ik herinner me een serie uitzendingen op de BBC, waarin een Victoriaanse moestuin werd opgezet, onderhouden en waaruit werd gekookt. En niet alleen ik maar ook een columniste van “The New Yorker” vond het uitzonderlijke afleveringen, waarin van januari tot en met december alle stadia van de tuin worden belicht. Die serie is nog te koop bij Amazon.

Destijds heb ik het allemaal met heel veel plezier bekeken. Later kocht ik ook het boek dat naar aanleiding van die serie verscheen. Met mooie foto’s van de tuin natuurlijk, maar ook met foto’s en tekeningen van de keuken waar het allemaal gemaakt werd. Met heerlijke verhalen over hoe “downstairs” zorgde voor de heerlijke gerecht die bij “upstairs” op tafel kwamen.

8 thoughts on “Moestuin

 1. Wij hebben een tuin en vier bakken.
  De tuin is keurig hoor, maar staat lekker vol, heb je er het minste onderhoud aan.
  Want werd toch wel wat zwaar voor ons.
  En de bakken, munt (muntthee) Komkommer.
  Bietjes. Sla.
  Eens zien wat we dit jaar gaan ‘verbouwen’.

 2. Wij hebben hier de foute grond voor een moestuin. Een grote kruidenbak is een stille droom maar aangezien we de zomermaanden meer niet dan wel thuis zijn, moet je dan weer iemand hebben die de plantjes water geeft. Ik wil er de buurman niet mee belasten, dus maar niet dan. Voorlopig heb ik er een paar in gewone potten. Maar het blijft wel een beetje een droom. En voor een fulltime tuinman hebben wij de centjes niet. 😉

 3. Als het je hobby niet is kun je er beter niet aan beginnen. Mijn opa had vroeger een grote moestuin, dat moest wel met een groot gezin. Die stond in de zomer om vier uur op om naar de tuin te gaan, en daarna te gaan werken.

 4. Prachtig maar veel werk, je moet het als een bobby zien.
  Een paar kleine bedjes sla, bonen en ander spul, meer heb ik er nooit van gemaakt.

 5. Een moestuin is ontzetten fijn om te hebben. Heerlijk om er in te werken en het geeft heel veel voldoening om je maaltje uit je eigen tuin te kunnen halen. Maar….het is en blijft veel werk.

 6. Sinds 8 jaar heb ik een moestuinbak. Totaal iets anders dan de moestuin waarin je je een ongeluk spit en je rug martelt met onderhoud. Makkelijke moestuin heet het en is het, ook wel vierkante meter tuin genoemd. Qua oogst daarentegen is het genieten! Een enorme opbrengst per vierkante meter en overal te plaatsen, ook op stahoogte, als tafel, op je balkon bijvoorbeeld als je geen tuin hebt.
  Elke dag even wat sla oogsten, of de fleurige snijbiet. Echt een aanrader. En dat boek dan lekker lezen als je zit te eten 😉

Comments are closed.