Kookboek

Dit is een uniek exemplaar, want een zelfgemaakt kookboek.

In 1971 volgde ik , met collega Ans, een avondcursus “Fijne keuken” bij de “Rotterdamse Huishoud-school” in de Graaf Florisstraat. Destijds een bekend instituut in Rotterdam.

Ik leerde er bijzondere dingen koken en bakken, zoals bavarois maken, mokkataart, ragouts en gevulde speculaas.

De recepten kregen we op een gestencild papiertje. En die schreef ik dan keurig over in mijn map. Die ik ook weer zelf had versierd en geplastificeerd. Later schreef ik er andere recepten in, plakte ik uitgeknipte recepten uit de Libelle of Margriet in. Het werd een persoonlijk document en kreeg en mooi plekje in onze boekenkast.

En zeker eens per jaar haal ik dit boek weer te voorschijn. Meestal zo tegen december, want dan is het dé tijd om gevulde speculaas te maken.
En dat deed ik vorige week ook weer. Aan de hand van dat bij 50-jaar oude recept. Het is even wat werk, maar dat is het alleszins waard. Volgens Leo kan geen enkele bakker tippen aan die heerlijke smaak 😉

11 thoughts on “Kookboek

  1. Mijn moeder zoekt een recept voor baverois uit de Margriet uit de jaren 60. Kan iemand ons daar aan helpen.

  2. Leuk Els zo’n boek met recepten. Ik deed ooit boodbakcursus ook zo leuk. Bij “t Nut”. Toepasselijker kan het niet die naam.

  3. Om jaloers op te worden, zo’n taart, maar ook dat je het kan en leuk vindt om te doen. Ik zou zo’n taart wel tevoorschijn willen toveren, want ik haat koken en bakken en kan er dus ook niks van.

  4. Een leuk idee om je recepten te bewaren. Beter dan de losse knipsels die ik in een map deed. Wel op alfabetische volgorde maar dit is veel mooier.

  5. Ja, ook ik deed zo’n cursus, samen met mijn schoonmoeder en een paar schoonzussen, wat was dat leuk. En die speculaastaart van jou ziet er uit om te smullen.

  6. Dat lijkt me schitterend om te doen, de kinderen zullen weer echt ouderwets smullen…

  7. Dat is nog eens leuk. Ik deed ook zo’n cursus. Ook lang geleden en ik heb de recepten ook bewaard. Maar niet in zo’n mooi boek

Comments are closed.