Slaven

Nu de discussies en de protesten van BLM weer alle krantenkoppen halen, verwonder ik me steeds weer over WAT ter discussie staat.

De slavernij uit ons verleden, slavernij waar we ons voor moeten schamen, excuus voor moeten aanbieden. Maar wat heeft dat nu nog voor zin? Het is gebeurd en -zonder twijfel- het was gruwelijk. Het mag nooit meer gebeuren.

Maar is dat het einde van het verhaal? Dat geloof ik niet. Want denk eens aan al die kinderen die in vieze mijnen moeten werken, om materiaal voor onze moderne apparatuur te delven. Aan de lange dagen in bedompte ateliers, waar ze moeten zitten om westerse en hippe kleding te maken. De arbeiders die werken in fabrieken waar de lucht ernstig vervuild is.

Van welke kant ik dat ook bekijk, het blijft slavenarbeid. Of we nou een goedkoop T-shirt of een duur merk kostuum kopen, de arbeiders hebben er waarschijnlijk onder kwalijke arbeidsomstandigheden aan gewerkt. Er is echt niet zoveel verbeterd. Ja, daar schaam ik me voor en daar zou wat aan gedaan moeten worden.

Gek toch, dat we daar nu niks over horen. Of zouden al die protesterende mensen zich niet willen realiseren hoe hun schoenen, t-shirts en jeans gefabriceerd worden? Omdat dat te pijnlijk is voor woorden?

9 thoughts on “Slaven

  1. Precies wat ik ook denk, als je toch zo tegen slavernij bent, waarom maak je je dan niet druk over moderne slavernij. Want inderdaad het verleden uitwissen kunnen we niet, maar we kunnen wel zorgen dat de mensen die nu gebukt gaan onder slavernij en uitbuiting bevrijd worden. Maar ja dan moeten we zelf offers brengen. En het is natuurlijk makkelijker om anderen aan te spreken op hun gedrag dan kritisch naar jezelf kijken. Is het pijnlijk om je te realiseren dat je zelf ook schuldig bent aan de uitbuiting van mensen? Of is het pijnlijk dat je niet meer alles kunt kopen wat je hebben wilt als je kritisch bent over wat je koopt en waar het vandaan komt? Noem me cynisch maar ik denk toch het laatste.

  2. Ik vind ook dat we ons dan beter druk kunnen maken over moderne slavernij. Excuses maken voor wat ooit verre voorouders hebben gedaan die waarschijnlijk niet beter wisten, vind ik enigszins absurd.

  3. De meeste mensen van mijn leeftijd beseffen wel dat er minder gekocht moet worden, dat genoeg genoeg is. Maar zie de jongeren dat maar eens wijs te maken. We leven in een weggooi maatschappij, hoe erg het ook is voor de mensen die onder verschrikkelijke omstandigheden moeten werken.

  4. Ja Els, de slavernij van nu, daar moet en kan iets aan gedaan worden. Als ik me bedenk hoe weinig ik de afgelopen tijd heb gekocht, nog minder dan anders want kwaliteit voor kwantiteit, en nóg heb ik meer dan genoeg om me netjes mee voor de dag te komen.

  5. Vreselijk. Niet alleen wijzelf, ook regeringen van de betreffende landen zouden iets moeten doen.
    Maar beide ideeën zijn niet haalbaar, vrees ik.

  6. Eigenlijk zou je alleen spullen met het label “made in Europe” moeten kopen. Maar waar moeten die jongetjes en die meisje dan van leven…

  7. De huidige slavernij is ook afschuwelijk. We zouden minder moeten kopen en daar een betere prijs voor moeten betalen. Winkelketens en webshops moeten daarin hun verantwoordelijkheid nemen, net zoals de consument.

Comments are closed.