Vrijheid

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik een beetje somber. Dat is niet gewoon, normaal gesproken ben ik een optimist. Nu zie ik de toekomst steeds donkerder in.

De beperkingen die ons al weken aan huis binden, lijken voor onze leeftijdsgroep nog niet minder te worden. In tegendeel, ik zie steeds meer belemmeringen opdoemen.

Begrijp me goed, ik heb heus wel begrip voor de maatregelen die genomen werden. Ik heb me er ook niet tegen verzet. We hebben onze kinderen al weken niet hier gehad, zijn ook niet naar hun toegegaan.

Boodschappen doen we gauw gauw. En dan alleen de noodzakelijke dingen kopen en snel weer naar huis. We hebben een tuin, dus kunnen we buiten zitten. Mijn welbevinden hangt niet af van winkelen bij een grote keten en vervelen doen we ons ook nog niet.

Maar ik zie steeds meer rare plannen geopperd worden. Nu is de 1,5 meter afstand houden nog gebaseerd op een noodvoorziening. Maar binnen enkele weken wil het kabinet daar een spoedwet voor maken. Waarom zo’n haast? Het kan geen kwaad om juist nu alles even rustig te laten bezinken. Normaal gesproken duurt het jaren voor wetten gemaakt, geregeld en afgekondigd worden. Nu zou een beetje meer tijd beslist niet overbodig zijn.

En kijk eens hoe de regelingen in het openbaar vervoer er uit komen te zien. Dat we nu even geen gezellige treinreisjes kunnen of willen maken, oké. Maar mogen we dat straks nog wel? Of moeten we dan onze reis van te voren aanvragen, wachten op toestemming en anderen laten beslissen wat wel of niet “relevant” is. Daar gaat onze vrijheid.

De vrijheid die we vandaag vieren, is volgend jaar misschien helemaal niet meer zo vrij…..?

7 thoughts on “Vrijheid

 1. Pingback: Zo lief…! | KnutzEls

 2. Ja dat wat Inge schrijft, dat hoorde ik ook en laten we maar hopen dat het zo uitkomt: tijdelijk abnormaal

 3. Al die wetten en maatregelen kunnen over drie maanden niet meer hoeven te gleden. Ik probeer niet te veel vooruit te kijken, in het nu te leven. Het is mooi weer, nodig je kinderen uit voor een kop koffie en een lunch in de tuin en en hou wat afstand van elkaar.

 4. Het vieren van onze vrijheid zit er bij mij ook niet in. We zitten gevangen in onze eigen woning, degene die voor deze vrijheid hebben gezorgd zitten opgesloten in hun eigen omgeving. Hoezo vrijheid…

 5. Je vragen zijn heel herkenbaar. Ik denk nog steeds of mondkapjes niet de oplossing zouden kunnen zijn… Ook omdat het in de landen om ons heen wordt ingevoerd.

 6. Hai.
  Je weet dat wij oppassen.
  OV maakten wij al geen gebruik van, en gaan we niet doen ook.
  Auto, fietsen of allebei 🙂
  Boodschappen, doen we allebei, snel, en niet samen.
  Maar je eigen kinderen.
  Die mag je gewoon heus zien hoor.
  Wij zien ze ook, op afstand!
  Of zie ik dat verkeerd?

 7. Rutte noemde het ˋhet nieuwe normaal´ maar volgens een gast aan tafel bij Op1 is dit niet normaal, hij opperde ˋhet tijdelijke abnormaal´. Dat dekt mi de lading inderdaad meer. En van tijdelijk abnormaal hopelijk gauw weer naar normaal!

Comments are closed.