Precair…

precair-onderwerpIk maakte deze foto in de museumwoning in Rotterdam-Vreewijk en ik heb wel enige moeite met dit onderwerp. Want wie herkent het? Jonge meisjes zullen verbaasd hun schouders ophalen, oudere dames zullen wellicht met afschuw terugdenken aan de tijd dat zij hier toe veroordeeld waren. Want in onze moderne tijd maken we natuurlijk geen gebruik meer van wasbare lappen als er inlegkruisjes en dun maandverband voorhanden is.
Toch heb ik me met dit soort lapjes moeten behelpen in mijn jonge jaren. En ik vond het verschrikkelijk. Wat een vies gerommel! Niet alleen was de tijd veel preutser, ook het gevoel er bij was me een gruwel. Toen ik dan ook ging werken, kocht ik wegwerpverband bij de drogist. Zonde van het geld, vond mijn zus. Zij heeft altijd deze lappen gebruikt en tot mijn verbazing hingen ze elke maand in de tuin te wapperen. Nee, dat heb ik nooit begrepen. Gelukkig is er nu maandverband in soorten. Van de grote dikke plakken watten met een gaasje werden het mooie kleine verpakkingen, die niet doorlekten. Maar ja, zo was het dus in vroeger tijden. Laat het voor altijd geschiedenis blijven 😉 😉 😉

17 thoughts on “Precair…

 1. Wel eens van gehoord, maar zelf nooit hoeven gebruiken. Mijn ma was sowieso altijd erg van moderne én handige dingen (als wegwerpverband), dus dat zal wel geholpen hebben.

 2. Wel eens van gehoord, maar zelf gelukkig nooit hoeven gebruiken. Mijn ma was altijd erg van moderne én handige dingen aanschaffen, dus dat zal wel meegewerkt hebben.

 3. … en toch modern want .. o zo ‘duurzaam’ 😉 Geen plastic en geen afval.!

 4. Ik heb die lappen ook nooit gebruikt, maar het IS geen geschiedenis. Er is tegenwoordig gewoon weer wasbaar maandverband. En er zijn andere alternatieven. Al dat maandverband, met plastic, is ook een onafzienbare berg afval. Ik heb daar eens cijfers van gezien en dat was niet mis. Enfin, ik ben blij dat ik er niet over hoef na te denken. Dat zoeken mijn dochter en later mijn kleindochters zelf maar uit.

 5. Zo zie je maar, dat vroeger niet alles beter was! Deze gruwel duurde voor mij maar kort. Toen kwamen de netjes, waar Inge het over heeft. Niet veel beter hoor, behalve, dat je ze niet aan de waslijn te drogen hiefde te hangen.

 6. Maar het IS geen geschiedenis. Er is tegenwoordig gewoon weer wasbaar maandverband en er zijn nog andere alternatieven ook. Want zoveel afval, ik heb eens cijfers gelezen, die ben ik vergeten, maar het was veel, zoveel afval is ook niet goed.
  Maar ja, het is niet meer ons probleem. Ben blij dat ik hier niet over hoef na te denken

 7. Ze komen terug hoor. Er is juist steeds meer vraag naar wasbaar maandverband en wattenschijfjes enzo. In het kader van het milieu en tegen de wegwerpcultuur. Misschien dat het met de huidige technieken wel beter draagbaar is? Voor ons, uit de generatie die de overstap naar wegwerp maakten, lijkt de weg terug wel een hele lastige.

 8. Ze komen terug hoor. Als antwoord op de wegwerpcultuur en in het kader van milieubewust leven is er een grote vraag naar wasbaar damesverband en inlegkruisjes. Wellicht met nieuwe technieken gemaakt en met plakstrips toch comfortabel? Voor onze generatie, die juist zo blij was met het wegwerpmateriaal, een vrijwel onneembare overstap.

 9. Hoewel ik ze zelf niet hoefde te gebruiken herinner ik me ze wel.
  De emmer waarin ze stonden te weken…

 10. Hoewel ik ze zelf niey hoefde te gebruiken herinner ik me ze wel.
  De emmer waarin ze stonden te weken….

Comments are closed.