Is er genoeg?

genoeg.jpgDe discussie over het sluiten van de gaskraan is inmiddels in volle gang. Dat het gaat gebeuren is zeker. Hoe het dan verder moet, blijft nog even in nevelen gehuld.
Ik voorzie enorme moeilijkheden, terwijl ik toch niet zo’n doemdenker ben. Want alles gaat tegenwoordig elektrisch. Hogedrukspuit, koffiezetapparaat en schuurmachine, boortoestel, noem maar op. En dan al die “draadloze” apparaatjes, die toch wel aan de elektriciteit gelegd moeten worden om te kunnen functioneren. En de auto, de fiets…
O ja, wij doen er zelf ook aan mee. We poetsen onze tanden elektrisch omdat dat beter zou zijn voor ons gebit. Koppelen tablets, telefoons, scheerapparaten ook regelmatig aan.
Maar straks moet dus ook de verwarming en het fornuis totaal elektrisch worden. Waar halen we al die energie vandaan? Wie zorgt er voor dat alles op tijd en deskundig is aangesloten? Liggen er wel voldoende kabels of gaan we straks een beetje rommelen met als gevolg dat we regelmatig helemaal zonder stroom komen te zitten?

8 thoughts on “Is er genoeg?

  1. Op flats zijn grote platte daken. Ik kan me voorstellen dat een bewonerscollectief zo’n dak helemaal vol legt.

  2. Ik begin simpeler, gewoon wat minder apparaten in huis. En degene die ik heb gebruik ik wat minder. bijvoorbeeld niet meer elke keer stofzuigen, maar af en toe ook eens een wisser gebruiken. Geen koffiezetapparaat en dan apart thee zetten, maar water koken en de koffie ouderwets opgieten en met de rest thee zetten. Wat minder tv kijken en wat vaker een boek lezen enz. Nu levert dat niet zoveel op als ik de enige ben, maar wie weet hebben meer mensen hetzelfde idee en dan zou het zomaar wel iets opleveren.

  3. Dat zal wel meer gebeuren. Maar die dingen maken nogal lawaai en dat kan dan ook in een wijk probleem geven.

  4. Het is afwachten.
    Ik vraag me af of we, naast een andere cv-ketel of -pomp, ook een extra elektrische aansluiting nodig hebben. Mijn huis heeft nog steeds drie groepen met en dat is maar nèt genoeg.

  5. Zonnepanelen op daken van fabrieken of schuren, de toekomst! Ons dak is ook ongeschikt, maar straks halen we zonne-energie via een boerenschuur in de buurt. Er zijn hier projecten gestart om dat te organiseren.

  6. Hmmm, zou kunnen. Maar aan onze zonkant zit een groot raam. En wat doen we met flats? Dan heb je panelen nodig voor zo’n 144 huishoudens. Het is iets, maar problemen zal het geven. 🤔

Comments are closed.