Leo had voor Moederdag een kookboekje gekocht. Geen up-to-date recepten, maar een boekje over hoe er in de jaren 50 en 60 gekookt werd. Zoals onze moeders dat deden. Met de beperkte middelen die er toen waren.
Want bij de groenteman lag geen keur aan exotische groenten van over de hele wereld. Nee, het was allemaal Hollands wat de klok sloeg. Het assortiment veranderde met het seizoen. ’s Winters kool en wortelen, en in de zomer sla, spinazie, radijsjes. Zelfs aardappelen raakten op een gegeven moment op. Dan waren ze niet meer zo lekker en keken we uit naar de nieuwe oogst.
De recepten zijn ook veel eenvoudiger, met maar een paar ingrediënten. Spaghetti met tomatenpuree is wel heel basaal. Wie nu een spaghetti maaltijd klaarmaakt gebruikt toch op zijn minst wat meer groenten.
Sommige gerechten zouden we nu niet meer aan gasten aanbieden. Wie zet er nu nog griesmeelsoep op het menu?
Het eten van toen was duidelijk veel minder rijk, maar de generatie van toen is toch ook groot gegroeid. Nu moeten we op dieet, minderen, opletten niet te veel vet, suiker. Misschien toch weer eens zo’n simpele maaltijd klaarmaken?
Wat een leuk boek. Wij aten al vroeg macaroni en nasi. En met een goede groenteboer om de hoek ook allerlei aparte groente.
Geweldig om zo’n boek cadeau te krijgen.Ik blader nog regelmatig door het oude kookboek van mijn oma en gebruik er ook nog wel recepten uit,pas alleen de hoeveelheden aan want daaraan kan je zien dat gezinnen vroeger groter waren.
Waarom geen griesmeelsoep meer?Heb een heerlijk recept uit de Elzas met een rijkelijke smaak door verschillende groenten en spekjes.Gooi vaker flinke handvol orzo,bulgur,couscous,rijst,gort of quinoa in verschillende vers gemaakte soepen.Gister kwam manlief van de markt met kilo raapstelen(keeltjes)die ik rauw fijn gesneden verwerkte in stampot,bakten er grove verseworst en magere speklapjes zonder zwoerd bij.
Apje naar zoonlief die straat achter ons woont of hij mee wilden eten,vijf minuten later kwam hij achterom binnen en schepten twee keer op.Voor ons bestaan geen “vergeten groenten” wij eten en lusten alles!
Lokaal en met het seizoen koken wordt op meer plekken opnieuw ontdekt.
Smakelijke groet,
Wat een leuk cadeau kreeg je!
Mijn geboortejaar is 1950 en we aten thuis de gewone Hollandse pot en vaak stamppotten en toetjes als havermout of griesmeelpap. Ik vond dat allemaal niet lekker en was ook heel mager, gesnoept werd er alleen bij speciale gelegenheden dus daar werd ik ook niet dik van.
Pas toen in midden 60-er jaren ontdekte dat er in het buitenland anders werd gegeten vond ik eten lekker worden, al moest ik het wel zelf maken want mijn moeder begon daar niet aan. Ik kan me ook niet herinneren dat we macaroni aten toen.
Lijkt me leuk om te lezen maar toch liever niet terug naar de maaltijden van toen.
We eten vandaag aardappels met boontjes en een kotelet. Snelle Hollandse kost…
Griesmeelsoep? Hmm, maar griesmeelpudding met bessensaus was wel heel lekker.