Waarom?

Bron: Google foto’s

Allerlei dingen kunnen tegenwoordig niet meer. Dingen die we vroeger gewoon noemden, hebben tegenwoordig een soort van smet. En moeten dus hernoemd worden. Maar dan blijft het toch gewoon wat het is.

Nu las ik weer dat allerlei Amerikaanse (maar blijkbaar ook elders in de wereld) vogels een andere naam moeten krijgen. Want de man of vrouw waarna ze genoemd zijn, heeft een slavernij verleden, had ouders met slaven of was op een of andere manier in de geschiedenis niet helemaal smetvrij.

Waarom wil men toch de geschiedenis herschrijven? Wat toen normaal was, is heden ten dagen fout. Maar veranderen kunnen we het niet. De mensen die geleden hebben onder de slavernij, die gedood werden in welke oorlog dan ook, hebben niks aan onze vernieuwingsdrang.

En wat zal de maatschappij over 80 of 100 jaar te zeggen hebben over deze tijd? Moeten dan ook weer allerlei dingen opnieuw “bijgesteld” worden?

Gedane zaken nemen geen keer. Nu goed kijken wat er toen fout was en het in deze tijd beter doen, lijkt me veel verstandiger.

6 thoughts on “Waarom?

  1. Wauw Els, wat goed verwoord. Helemaal mee eens. En wat hebben we van het verleden geleerd? Volgens mij niet veel, nog steeds oorlog en armoede, het gaat nog steeds om macht en geld 🙁 Groet Anita

  2. Het hernoemen van de vogels vind ik ook ietwat overdreven.

    Maar dat het Cultuur Fonds afstand heeft genomen van Prins Bernard begrijp ik wel.

    Het blijft wikken en wegen.

    Vredelievende groet,

  3. Als ik in al die jaren kijk zijn er nu nog steeds kwalijke zaken aan de gang, wellicht erger dan vroeger. Oorlogen met duizenden doden, we hebben al die tijd niets geleerd van ons verleden, wat gebeurd is, was verkeerd en hoort thuis in ons verleden. laten we ons daar niet druk om maken.

Comments are closed.