Zo kon het ook

Bron: Google foto’s

Op Instagram vond ik een filmpje uit de 40er jaren. Een vrouw komt aan met een kinderwagen, maakt deze vast aan de fiets en rijdt daarna weg.

Ik dacht “wat handig”. Die kinderwagen zag er stevig uit, het kind zat goed ingepakt en droog. Het leek me een ideale oplossing.

Tenslotte zie ik dagelijks kinderen in bakfietsen vervoerd worden. Soms zitten er wel meerdere kinderen in. En ze zijn niet altijd zo rustig als de kleuter in de film.

Maar uit de honderden commentaren bleek dat niet iedereen het me mij eens zou zijn. Gevaarlijk, onverantwoordelijk, dat kind heeft geen lucht…. Als ze valt, omslaat, de kinderwagen losschiet…

Ja, het verkeer is natuurlijk veel drukker, maar als je toch voorzichtig rijdt…. Waren onze ouders en wij nou vroeger zo veel minder bewust van alle gevaren of groeien kinderen nu iets té beschermd op?

5 thoughts on “Zo kon het ook

  1. Mart en ik halen weleens herinneringen op aan de fietsenwinkel waar oudere ouders met het blad van de consumentenbond in de hand een kinderzitje kwamen uitzoeken. En die gingen niet ove een nacht ijs.

  2. Nou, om te beginnen was er bij de massa geen geld voor heel leuke dure oplossingen, dus verzonnen mensen van alles zoals deze mevrouw. Ouders werkten toen allemaal heel hard, want de werkdagen waren lang (zelfs zaterdagmorgen werd gewerkt) en de thuisblijvende vrouwen hadden hun handen vol aan het huishouden, dat toen veel ingewikkelder was. Ze krégen vrij jong hun kinderen zonder dat er een keuze was en dan sta je er ook anders in, dan mensen die op latere leeftijd en dan aan die zeer gewenste kinderen beginnen. Ik heb het nog niet eens over de ellende als er een kinderwens is en dat het dan na veel geploeter via IVF eindelijk lukt. Ik zie dat momenteel gebeuren in onze familie. Die kinderen worden gewoon bewaakt en de ouders zijn helemaal gefocust op het welbevinden van hun superschatjes.

  3. Ik denk het laatste, we waren altijd buiten, zomer en winter. Niemand die zei dat het te warm of het te koud was, of het regent nu. Ik kan me niet herinneren dat we ooit naar school zijn gebracht. Als kleuter werd ik alleen de eerste dagen naar de kleuterschool gebracht. Daarna kon ik samen met een andere groep kinderen meelopen…

Comments are closed.