Van de regen in ….

Bron: Google foto’s

Sinds de plastic rietjes verboden zijn, zitten we opgescheept met papieren rietjes. Ik vind het een heel vervelend alternatief. Ze smaken vies, zijn slap en als ze op een pakje drinken zitten, krijg je de opening nauwelijks doorgestoken.

Maar die rietjes bevatten PFAS. Wat een ophef! We weten al veel langer dat PFAS in allerlei zaken voorkomt. Het wordt dagelijks in het water gedumpt door Chemours, maar stevige maatregelen om dat aan banden te leggen heb ik nog niet voorbij zien komen.

Integendeel, degene die bekend maakte dat Chemours een afkoopregeling met de gemeente Dordrecht wilde treffen, kan gevangenisstraf krijgen. Het had niet openbaar gemaakt mogen worden……! Waarom dan niet?

Inmiddels wordt afgeraden om eieren van eigen kippen en groenten uit de moestuinen in de omgeving van Dordrecht niet te eten. Te gevaarlijk…!

Maar nu blijkt dat die papieren rietjes vaak ook PFAS bevatten. Slecht voor onze gezondheid, slecht voor het milieu en bijna niet af te breken. Het was dus weer zo’n stompzinnige beslissing. De grote gevaren worden verdoezeld en maar die rietjes zijn problematisch.

7 thoughts on “Van de regen in ….

  1. Zelf drink ik graag met een rietje al ben ik mijn kinderjaren al ruim ontgroeid. En ik gebruik daarvoor roestvrijstalen rietjes en heb er een in mijn tas zitten voor onderweg. Oersterk en het weegt niks en ruimte neemt het ook niet echt in.

  2. Ik beken dat ik nog plastic rietjes heb en die een pakje drinken van de jongste kleinzoon steek als ik ergens heen ga. Want hij kauwt die papieren dingen helemaal slap, nat en vies en dan komt er niets meer doorheen

  3. En in derde wereld landen wordt volop plastic gebruikt en gedumpt en komt zo in de rivieren en de zee terecht. Maar wij mogen geen plastic rietjes …….

  4. Ik bewonder mensen, die aan de bel durven trekken, want met de meeste klokkenluiders die erg akelige zaken aan het licht brengen, loopt het niet zo goed af. Er is tegenwoordig wel iets van wettelijke bescherming, maar of dat nu zo goed werkt….

  5. Nee, rietjes gebruik ik niet en uit pakjes drink ik ook niet. Flesje water maar dan niet die plastic dingen maar gewoon een drinkfles met water uit de kraan.

  6. De paar rietjes die ik nog in huis had voor de kleinkinderen, heb ik onlangs weggedaan. Zelf gebruik ik ze niet. En ja…de klokkenluider trekt vaak aan het kortste eind.

  7. Geen rietjes gebruiken is nog altijd het beste. De laatste keer dat ik uit een rietje heb gedronken weet ik al niet meer.

Comments are closed.