Natuur in de stad

Al sinds jaren schrijf ik met (on)regelmatige tussenpozen een blogje over de plantjes die je zo in de stad kunt tegenkomen. Wie nog eens wil lezen wat ik er al zo over schreef, klikt op deze link.

Ik weet niet of veel mensen ze opmerken, de kruiden, de paardenbloemen, klavers en hoe ze ook mogen heten, die met ongekende kracht langs stoep- en wegranden, tussen tegels en asfalt door omhoog komen.

Het verbaast me telkens weer, want er wordt ook veel tegen in het verweer gebracht. (Gif)spuiten, branden, vegen, schoffelen…. en toch… ze houden stand.

Gelukkig komt er steeds meer belangstelling voor. De Hortus in Leiden heeft er zelfs een heel project overgemaakt. Op de site kun je een poster met 52 bekende en minder bekende stoepplantjes downloaden. Een tijd lang waren er zelfs mensen die netjes de naam bij een stoepplantje schreven. Maar eigenlijk maakt het me niet uit hoe zo’n plantje heet. Ik vind het gewoon nog steeds een leuk gezicht.

Want al lijken de plantjes klein en onbelangrijk, het is en blijft toch natuur.

6 thoughts on “Natuur in de stad

  1. Het ziet er vaak best wel leuk uit. Maar ook hier worden ze door de gemeente vernietigd. Tenzij je aangeeft en laat zien dat je er voor zorgt. Mijn planten aan de straat worden mooi met rust gelaten.

  2. Ooit was het leren van plantennamen heel belangrijk voor mij. De Nederlandse en de Latijnse Wetenschappelijke naam.

    Nu sluit ik mij bij jou aan. Genieten van de schoonheid van planten is veel belangrijker.

    Natuurvriendelijke groet,

Comments are closed.