Onbegrijpelijk

Zouden jongeren dit nog herkennen. Weten die waar dit voor gebruikt werd?

In mijn herinnering hing dit in de keuken bij mijn oma en opa en lange tijd was ik onbekend met het gebruik ervan.

Later begreep ik natuurlijk dat het gebruikt werd om schoon te maken. Dat zag ik aan het opschrift “zeep”. Soda kende ik ook wel, daar kookte mijn moeder de ketelpakken van mijn vader in uit.

Maar zand…? Dat was om mee te spelen. Dat je het ook kon gebruiken voor het schuren van de pannen…. Dat leerde ik van mijn tante, die daar een gruwelijke hekel aan had.

Want zij moest als klein meisje op maandagmorgen de vaat doen, die op zondag niet mocht worden afgewassen omdat je niet mocht werken op de Dag des Heeren.

Dat het vervelend werk was begreep ik wel. Maar waarom die vaat niet gewoon op zondagavond afgewassen mocht worden, is nog lang een onbegrijpelijk iets geweest.

Nou ja, eigenlijk snap ik het nog steeds niet. Ben duidelijk niet erg religieus opgevoed.

8 thoughts on “Onbegrijpelijk

  1. Ja, wat een rare regels zijn er toch verzonnen en worden er nog steeds hier en daar gehanteerd. Ik ben dan wel Rooms opgevoed maar toch met behoorlijk veel Roomse blijheid.

  2. Die hadden wij nog in de keuken hangen. Die werden dan ook op zondag wel gebruikt… Mijn ouders waren niet kerkelijk opgevoed.

  3. Die bakjes zie ik nog wel eens in het wild 😉 Wat maakten die mensen van hun god toch een soort kruidenier, he? Zo jammer van al die dwingende regeltjes, die ook maar door mensen zijn verzonnen.

  4. De emaillen bakjes ken ik wel, maar ik begrijp nu pas, waar ze voor dienden. Duidelijk een kwestie van (geen) interesse in de huishouding. Wees maar blij, dat je niet religieus bent opgevoed. Je kunt best zonder alle ballast ervan.

  5. Mooi dat oude spul. Zand ja, dat wil goed schuren beter dan jif. Zondag is rustdag. Staat ergens in de bijbel. Maar zoals bovenstaand verhaal klopt niet; het zijn best heel aardige hulpvaardige mensen. Veel van die gelovigen hebben Oekrainers in eigen huis genomen. Ze geven ook veel geld aan mensen die het nodig hebben. Volgens mij wordt er heus wel afgewassen enz. op zondag 🙂

  6. Ik heb een tijd in een streng christelijk dorp gewoond, 43 jaar geleden. Men mocht zelfs de wc niet doortrekken op zondag omdat er iemand moest werken daarvoor. Ze vulden op zaterdag allemaal emmers water…..We hadden eens pech op zondag toen we naar ons werk gingen. ANWB gebeld, er was geen tomtom toen, de inwoners wilden de man niet de weg wijzen. Kwaad dat ie was toen hij ons eindelijk gevonden had. We zijn na 3 jaar verhuisd…..

Comments are closed.