Verboden

Ik las dat de boeken van Karl May over Winnetou uit de handel zullen gaan.

Het is voor het overgrote deel fantasie en geen werkelijke geschiedenis. Maar de beeldvorming zou kwetsend zijn voor de Indianen. Het moet toch niet gekker worden…!

Ik vraag me af, mogen we straks nog kijken naar Dynasty of Dallas, naar Zeg eens AA of Oppassen. Daar zitten toch ook heel wat stereotiepen in. Er is vast wel iemand die zich er aan ergert. Of zich er aan ergeren gaat.

Natuurlijk wilde ik hier een omslag van Winnetou plaatsen, maar dat was al niet meer zo gemakkelijk te vinden. Dus fotografeerde ik maar een Indiaan uit één van de boeken van onze jongens, die hier nog staan. Hopelijk zal ik me daar geen buil aan kunnen vallen.

Wie fan is van May’s indianenverhalen zal zich wel moeten haasten. En zich ergens verschuilen als ie die boeken leest. Je weet maar nooit wie zich aangesproken voelt.

Het eind van deze waanzin lijkt me nog niet in zicht.

8 thoughts on “Verboden

  1. Erger je niet, verbaas je slechts. Laatst kwam ik wat oude Jiskefet filmpjes tegen op YT. Die kunnen absoluut óók niet meer, maar ik heb toch erg zitten lachen. We gaan een zure achterdochtige truttige maatschappij krijgen als we ons hier in laten meesleuren. Och, die arme Winnetou toch. En zijn laatste woorden waren nog wel: Sharlih, Winnetou christen.

  2. Ik heb gezocht op Old Shatterhand en Winnetou en vond nog diverse plaatjes. Ik heb de boeken vaak gelezen, net als de boeken van Arendsoog en Witte Veder.

Comments are closed.