Peulvruchten

Ik las dat veldbonen ons nu worden voorgeschoteld als voedsel van de toekomst. Maar niks nieuws onder de zon, gewoon een van de vele soorten bonen. Peulvruchten dus.

In ontelbaar veel soorten te koop en op nog veel meer manieren klaar te maken. Van de gewone bruine boon tot flageolets, witte bonen, kapucijners, tot kikkererwten en linzen. Die dan weer in allerlei kleuren te vinden zijn. Geel, groen, grauw, zwart, rood, bijna een hele regenboog vol 😉

Bron: Google photo’s / Maker: Wim Messink /
Auteursrecht: Wim Messink Fotografie

En vergeet ook niet de peulvruchten die vers gegeten worden, zoals sperziebonen, snijbonen, peultjes, tuinbonen of kousenband.

Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten, dus prima vleesvervangers. En ze bevatten veel vezels, ijzer en vitaminen. Komt nog bij dat ze je cholesterol verlagen. Dus valt er heel veel voor te zeggen ze wat vaker te koken en dat kan op heel veel manieren.

Ach ja, alles keert terug in de geschiedenis van de mensheid. Want in het oude Egypte aten ze al bonen, prima bron van eiwitten. Gecombineerd met granen een volwaardige maaltijd. Daar hadden ze geen Wetenschappelijk onderzoek of Floriade voor nodig. Intuïtie of nuchter boerenverstand zal wel een grote rol gespeeld hebben.

En ze bouwden er stevige pyramides mee 🙂

4 thoughts on “Peulvruchten

  1. Ik heb een heerlijk bonen recept.
    4 kleurenmenu heet het 🙂
    Met flageolets, witte bonen, mais kipfilet prei en kaassaus.
    Verder peterselie erover heen, superlekker.

  2. Doe mij maar kapucijners met spek. Heerlijk, ik ben een echte bonenliefhebber. Ook heerlijk als soep, van bonensoep tot erwtensoep.

  3. Wij houden van bonen en eten ze dan ook vaak, het hele jaar door. Maar ik koop ’s winters geen bonen uit Marokko, hoe mooi het land ook is.

Comments are closed.