Gruwelijk

Soms maak ik foto’s zonder dat ik me eigenlijk realiseer wat ik dan wel fotografeer.

Zo kwam ik laatst deze foto tegen. Hij is gemaakt bij Kasteel Kuressaare op het eiland Saaremaa. Dat eiland ligt voor de kust van Estland en wij waren daar in 2011. Het is de toegangspoort tot het kasteel, nu een museum, dat dateert uit de 14e eeuw.

Eerlijk gezegd moest toch even googlen om alles weer wat frisser in mijn geheugen te hebben. Het eiland zelf en de natuur maakten destijds absoluut veel indruk, maar dat kasteel was ik toch echt vergeten. Net zo als die toegangspoort.

En nu, nu viel me op hoe gruwelijk die poort wel was. Met dat enorme zware en puntige valluik. Daar zal je maar onderdoor gestuurd worden.

De mensheid is dus altijd al zeer gewelddadig geweest. Menslievendheid is toch altijd maar van ondergeschikt belang geweest.

Zullen we ooit nog leren elkaar te respecteren en elkaar geen kwaad te berokkenen?

5 thoughts on “Gruwelijk

  1. Ik hoop met je mee maar heb gezien de ontwikkelingen toch wel mijn twijfels.

Comments are closed.