Straatnamen

De straten in mijn wijk zijn allemaal genoemd naar planten. Elk cluster heeft een plantensoort, zo is er de heide-, de brem-, de varen- of rozenbuurt. En ik woon in de klaverbuurt.

Dan gaat het om de laagbouw, want rondom de flats waren de Nobelprijswinnaars de inspiratiebron. Daar schreef ik al eens over.

Bron: Google foto’s

Sommige namen zijn heel herkenbaar. Iedereen heeft een beeld bij Geluksklaver. Maar wat ik me moet voorstellen bij Wondklaver of Zevengetijdenklaver…?

En hoe ziet Calluna er uit? Gelukkig, er is nu Google en met een paar tikjes ben je helemaal op de hoogte. Kijk maar…

Ach, dat is gewoon heide. Ja logisch, ik liep ook in de heidebuurt.

6 thoughts on “Straatnamen

 1. Alles is betrekkelijk zei Einstein al. Zo voelde ik me even heel erg dom omdat ik als plantenliefhebber, niet wist wat ‘Geluksklaver’ voor een plantje was. Bleek het gewoon oxalis te zijn en wordt geluksklaver genoemd om het klavervormig blad. Is overigens geen familie van welke klaver ook maar. Ook niet van Jesse.
  Maar met Rob Alberts houd ik ook van thematische straatnamen. Toen ik een kleine 60 jaar geleden in Arnhem kwam te wonen had ik een kamer vlakbij het ‘Burgemeesterskwartier”. Daar waren alle straten vernoemd naar vroegere burgemeesters. Op het straatnaambordje stond als regel wel een korte uitleg over de persoon en periode. En ik kreeg verkering met iemand die in de Bremstraat woonde en de dichtstbijzijnde bushalte naar haar was de Tormentilstraat, die op de Callunastraat uitkwam. Tussen al die inlandse struiken waS de Hertshoornstraat een vreemde eend in de bijt, of is get ‘het bijt’?
  Kortom, straatnamen zijn (kunnen) een paradijs zijn voor mensen om hun algemen kennis te vergroten.

 2. Ik zie ook graag historische namen. Zo hebben we hier een steenkoolbuurt, met allemaal namen uit de Limburgse mijnen.

 3. Ha ja leuk altijd om op straatnamen te letten. Ik was kort geleden in een wijk in Castricum met namen als Rosa Spier, Charlotte van Palland en heel veel namen die me helemaal niets zeiden. Dan wil ik dat eigenlijk allemaal opzoeken, maar ik had geen tijd. Ik vind jouw straatnaam geweldig

 4. Ik houd van thematische straatnamen.

  Al waardeer ik historische straatnamen ook.

  Wel vraag ik mij af of de bewoners het voordeel van deze thematische straatnamen wel begrijpen en gebruiken bij een uitleg ergens naar toe …

  Stille groet,

Comments are closed.