Grote gezinnen

Lang, heel lang geleden had ik een vriendje uit een gezin van 13 kinderen. Heel iets anders dan bij mij thuis, met 2 dochters. Mijn zus was al getrouwd, dus praktisch gesproken was ik toen enig kind.

De eerste keer dat ik bij hem op bezoek ging, liet ik me natuurlijk van m’n beste kant zien. Na het eten bood ik aan om mee te helpen afwassen. Ik zocht naar een teiltje… Wist ik veel dat daar een flinke wasteil voor gebruikt werd. En die stapel borden, schalen… de enorme pannen. Een hele nieuwe wereld ging voor me open.

Ook viel me op dat moeder aan tafel bleef zitten. De (schoon)dochters gingen aan de slag. Moeder delegeerde, vader verdiepte zich in een boek.

Naderhand kwam ik tot de ontdekking dat het de Bijbel was. Het gezin was streng gereformeerd. Het was ook de reden dat de relatie een beetje moeizaam verliep en al snel ten einde was.

Bron: FaceBook

Maar waarom vertel ik dat hier? Omdat ik op FB deze foto zag. Nee, het is niet dat gezin van mijn vriendje. Ik weet helemaal niet wie deze ouders en kinderen zijn. Maar ik moest meteen weer denken aan die tijd…

7 thoughts on “Grote gezinnen

 1. Mijn moeder kwam uit een gezin van twaalf.
  Is geen foto van.
  Wel jammer als ik bovenstaande foto zo zie.

 2. Mijn vriendin kwam uit een gezin van veertien!! Ik weet er niet veel meer van, de meeste kinderen waren al uit huis toen ik haar leerde kennen. Ik ben heel blij dat ik er gewoon twee heb.

 3. Bij mijn moeder thuis waren ze met 7 kinderen, het is dat mijn oma al wat ouder was toen ze haar eerste kreeg anders waren het er vast heel wat meer geworden. Haar jongste kreeg ze trouwens op haar 47ste.

 4. De gereformeerde, roomse en bijna alle christelijken hadden veelal grote gezinnen, wijzelf ook (9 kinderen).Het was ook de tijd die meespeelde, jaren ’50.
  We waren stikjaloers op een paar mensen die maar één of twee kinderen hadden, volgens ons waren die schatrijk, aan hun speelgoed te zien.☻

 5. Mijn katholieke ouders kwamen beide uit heel grote gezinnen en in mijn jeugd maakte ik ook van dichtbij een gezin met tien kinderen mee. Een en al gezelligheid en saamhorigheid. Maar wel behoorlijk strak georganiseerd.

Comments are closed.