Molens

Overal op de wereld komen molens voor, maar toch worden ze altijd onlosmakelijk verbonden met Nederland.

Er zijn er dan ook nog heel veel. Bij ons in de buurt hoef je maar een klein stukje te fietsen of je rijdt langs de Molenviergang langs de Rotte. En de molen van Delfshaven is heel bekend.

Wie verder rijdt komt natuurlijk bij Kinderdijk de vele molens tegen. Maar ook in de andere provincies staan er vele. En telkens als ik zo’n molen zie, ben ik weer geïmponeerd door de techniek, die al vele eeuwen zijn dienst heeft bewezen bij het bemalen van de polders, maar ook bij het malen van graan.

Ik zocht in mijn Google-foto’s naar welke molens ik gefotografeerd heb. Er zijn er vast nog meer, maar ik houd het even bij deze. Ze staan (v.l.n.r) in Rotterdam-Delfshaven, Bourtange, Rotterdam-Park Zestienhoven, Sloten, Woudsend, Culemborg en Berkel-Rodenrijs.

6 thoughts on “Molens

  1. Voor molens doe ik niet m’n best. Die staan hier rond Alkmaar in ruime mate. Meestal gaan ze op de foto omdat ze zo mooi weerspiegelen in het water. Heb er zo een stuk of 30 op m’n blog gezet, dat is maar 2 molens per blogjaar. Het zijn aparte bouwwerken in veel verschijningsvormen. Hier is de standaard een rietenkap, baarvan het bovendeel draait. Vaak gebruikt om polders leeg te pompen. Hebben allemaal een klein elektrisch gemaal gekregen op een meter of 20 afstand. Sommige oude molens helpen nu mee omdat er flink wat regen is gevallen. Houtzaagmolens zoals in Woldersum vind ik het mooist.

Comments are closed.