Best trots

En waarop dan wel? Nou, niet op iets wat ik zelf gemaakt heb of waaraan ik heb deelgenomen. Maar wel waarover wij zondags op weg naar Workum reden: de Afsluitdijk.

Het was niet de eerste keer dat wij er over gingen. Al heel lang geleden en nu dus weer. Een lange rechte dijk, met aan weerszijden enorme massa’s water.

Ongenaakbaar ligt hij daar. De wind waait en laat de vlaggen bij het monument in het midden wapperen. De lucht ruikt zilt en in de verte zie je een hint van het vaste land. Veel meer is er eigenlijk niet te zien.

Daar midden op die lange Afsluitdijk staat een kolossaal monument voor Cornelis Lely, die de aanzet gaf voor het plan. Wat verder op, bij de grote uitkijktoren, staat een veel kleiner beeld van een dijkwerker.

En juist dat beeld vond ik zo treffend. Die kromgebogen man staat voor al die duizenden anderen, die met eenvoudig gereedschap hun ruggen pijnigden om steen voor steen te stapelen. Zodat tenslotte de Zuiderzee bedwongen en het huidige IJsselmeer werd.

Ik had een foto van die dijkwerker van dichterbij willen maken, maar mijn telefoon floepte uit mijn hand en het scherm barstte. Daardoor vergat ik dat helemaal. Gelukkig had ik wel de lange dijk al vastgelegd.

En wie goed kijkt, ziet aan de linker kant de dijkwerker bezig met stenen leggen….

9 thoughts on “Best trots

  1. Het is een knap stuk werk en je krijgt er nog meer bewondering voor als je zoals wij lopend die afstand van 33 km aflegt en al die stenen van dichtbij kunt bewonderen.

  2. Het is bij bouwwerken al net als bij grote kunstprojecten. Degene die het ontworpen heeft krijgt alle eer en diegene die het uitvoerden worden zelden genoemd en geroemd. Dat vind ik best wel jammer want iets op papier zetten is natuurlijk ook niet niets, maar zonder de vaklui die het uitvoeren word het geen werkelijkheid.

  3. Dat snap ik helemaal. Sterker nog ik heb hetzelfde soms. Een ontzettend trots gevoel over iets in dit land. Inderdaad de Afsluitdijk. Ik was ook heel erg trots toen ik voor het eerst in het vernieuwde Rijksmuseum Amsterdam kwam.

  4. Een mega werk in een tijd zonder computers en zonder speciale machines…. We mogen als Nederlanders zeker trots zijn op het harde werken van de mensen van toen. De dijkwerkers kwamen uit het hele land en verbleven wekenlang in barakken. Ik sprak mensen in mijn eigen regio van wie de vaders en grootvaders nog hebben meegeholpen. Buitenlandse toeristen vinden de Afsluitdijk ook heel bijzonder, net als trouwens de Deltawerken.

  5. Oei, dat is vervelend dat je phone stuk is. Ik vind het ook een prachtig bouwwerk. Iets om trots op te zijn als land.

Comments are closed.