Cijfers

De afgelopen tijd hebben we alsmaar enorme bakken cijfers over ons gekregen. Hoeveel testen, besmettingen, doden of bezette ziekenhuisbedden dan wel IC-plekken vlogen over de schermen van onze pc’s, laptops en telefoons. Het duizelde me soms en ik heb me verbaasd over het gemak waarmee die cijfers gepresenteerd werden. Op zichzelf staand, zelden in samenhang met andere cijfers of vergelijkingen met andere perioden.

Bron: Google

Nu vliegen de cijfers ons opnieuw om de oren. Want er komen vaccins op de markt. De wereld wacht met smart, want dan kunnen we terug naar “het oude normaal”.

Van het ene vaccin wordt gezegd dat het ruim 90% effectiviteit heeft; het andere -revolutionair gemaakte- vaccin zou zelfs 94,5% effectief zijn. Dat is getest. Dus je hoeft je geen zorgen te maken?

Eh…. op hoeveel mensen is dat dan getest? Op circa 30.000 personen, waarvan er 15.000 een placebo kregen. Uitgaand van een wereldbevolking van 7.500.000.000 mensen, is er dus getest op 0,0002% van de mensheid.

Ja, ik begrijp het wel, dat percentage van 4 cijfers achter de komma oogt niet zo. Maar een eerlijke en transparante berichtgeving vind ik het niet.

Dus dan wacht ik nog even voor die prik mijn lijf in gaat…..
Eerst maar eens bekijken hoe het zich ontwikkelt…

8 thoughts on “Cijfers

  1. Zo gauw ik een oproep krijg ga ik een vaccinatie halen. Ik wil deze pandemie zo snel mogelijk uit de wereld hebben en dan niet eens voor mezelf maar voor mijn kinderen en kleinkinderen.

  2. Ik ga er voor, het risico om het niet te doen is voor ons te groot met twee man in de horeca die ons iedere week hun kind brengen.

  3. Ik heb een tijdlang in de farmaceutische industrie gewerkt en ik hoef dus die snel in elkaar gerommelde prik niet. Normaal staat er voor een vaccin minstens 5 jaar voordat het op de markt komt. Vaak nog langer ook. Geneesmiddelen kunnen wel 10 jaar duren.
    En met cijfers kun je gemakkelijk strooien. Wie controleert het? Wij kunnen dat niet en ik geloof zo langzamerhand helemaal niks meer van wat Den Haag c.s. zegt. Knoeiboel!

Comments are closed.