Energie / verspilling

Je ziet het wel vaker. In de haast om vooral zo zuinig of bewust mogelijk om te gaan met energie, vergeet men even dat wat er weg gegooid wordt ook energie gekost heeft. Of hoeveel energie er nodig is om “energiezuinige” dingen te fabriceren, maar er geen rekening mee houden hoeveel energie er al gebruikt is voordat het product op de markt komt.

Maar deze strip legt haarfijn de vinger op de zere plek. Jan en Jans hebben spaargeld over en willen er wat mee doen. Iets nuttigs. Zonne-panelen lijken dan een goede bestemming.

Maar ach, daar waar de zon het gunstigst zou schijnen, staan prachtige oude bomen. Maar… ja hoor, binnen luttele weken is beslist dat die bomen moeten worden omgehakt. Dan worden de zonnepanelen geplaatst.

Dag mooie bomen, met heerlijke schaduw en zo’n prachtig gezicht naast hun pittoreske huisje. Dag nestelplekje voor de vogels. Dag natuur, welkom vooruitgang… Of toch iets over het hoofd gezien…?

9 thoughts on “Energie / verspilling

  1. Bomen zetten alleen CO2 om naar C en O2 als je ze af en toe omhakt en verwerkt tot bijvoorbeeld huizen van hout en nieuwe bomen plant op plekken waar je er geen last van hebt. Zonnepanelen hebben het nadeel dat ze in de zomer en overdag energie leveren en niet handig is om te gebruiken voor verwarming in de winter. Verwarming verbruikt in NL het meeste gas. Als er al zonnepanelen geplaatst moeten worden, dan zijn er nog enorm veel platte daken van enorme distributiecentra beschikbaar.

  2. Als die bomen weggaan, gaat er ook nog schaduw weg waardoor het warmer wordt en men weer airco nodig heeft…

Comments are closed.