Overdaad

Ja, ja, ik weet het. Ik heb er al vaker over geschreven. Maar het irriteert me telkens weer. De ongebreidelde overdaad in onze winkels.

Ik heb niks tegen keuzes. Het hoeft echt niet allemaal sober en grijsgrauw. Ik kan met plezier kijken naar een gevarieerd schap en kiezen welke jam of hagelslag ik nou weer eens op brood zal doen.

Maar een aantal maanden geleden viel me bij de grootsuper op (en dat zal bij andere supers niet anders zijn!) dat er wel erg veel soorten pindakaas in het schap stonden. Zo iets eenvoudigs als pindakaas, wat zouden ze allemaal aanbieden? En omdat ik een tel-tik heb, telde ik de verschillende soorten. Ik kwam toen op 24 soorten pindakaas. Met stukjes noot, met grote stukjes noot, naturel, met suiker, zout, chocola en dat dan van diverse merken. Keus te over mevrouw! Maar ik neem toch altijd maar dat ene merk. Geheel naturel, zonder poespas, suiker, en zonder palmolie.

Vorige week – ik vermoedde het al – stonden er nog eens wat meer soorten bij. Nieuw merk op de markt en ja, dus te koop bij de grootgrutter. Inmiddels kan ik het aantal verschillende soorten niet meer tellen, maar dik over de 30 variaties staan er hier in het schap.

En dat is dan alleen nog maar pindakaas. Twee stappen verder staan de potten chocopasta, met amandel, met hazelnoot, met……..

Ach lieve meneer AH, mag het asjeblieft een beetje minder….?

11 thoughts on “Overdaad

  1. Helemaal mee eens. En het punt is dat mensen van zoveel keuze alleen maar ongelukkiger worden en keuzestress krijgen.

  2. Ik eet graag pindakaas maar ik ga niet naar die winkel. Dat is echt belachelijk veel en dat zegt iemand die het elke dag eet en baal als ik het vergeten ben te halen (bij Lidl of tweede keus Aldi).

  3. Kleine super, klein dorp dus dit soort overdaad komt bij ons bijna niet voor. Heerlijk!
    Dit wat betreft ons huis in Nederland.Maar ons Franse super is vele malen groter, net verbouwd dus ik ben nog niet gewend. Keuzestress!

  4. Eigenlijk geld dat natuurlijk voor alles. Dat er wat te kiezen valt is leuk, maar we slaan door met zijn allen. Dat geld in mijn ogen ook voor het feit dat er elke keer een product komt dat nog beter is als het vorige. Zoals bijvoorbeeld wasmiddelen. Elke keer word er geroepen dat het nog schoner wast dan het vorige product, maar schoon is toch schoon, hoeveel schoner dan schoon kan iets zijn? Nieuw is de kreet hygienisch schoon? Huh voorheen was het dus onhygienisch schoon? dat is toch tegenstrijdig? Of ben ik nou gek?

  5. Heel herkenbaar, de overdaad is te idioot voor woorden. Ik kan er zo slecht tegen en als ik niet oppas krijg ik zelfs keuzestress. Vandaar dat ik me graag bij één AH-winkel houdt, waar ik blindelings naar de producten loop die we nodig hebben. Je hebt volkomen gelijk: al die soorten van eigenlijk maar één product is toch pure waanzin. Ik weet precies welke paden ik moet overslaan en dat doe ik dan ook.

  6. Ik koop de pindakaas altijd bij de Lidl. Die is beter geschikt om pindasaus van te maken. 1 soort in twee varianten…

  7. Mijn criterium: glutenvrij, biologisch dus zonder palmolie en ook liefst Fairtrade, met of zonder stukjes noot. Daar heb ik geen >30 soorten voor nodig

  8. Te veel! Veel te veel keuzes. Mijn zus had ooit een verse pot pindakaas uit Afrika meegenomen. Dat is toch echt veruit het lekkerst.

Comments are closed.