Recept

Zette mijn moeder vroeger witlof op tafel, wist ik al genoeg. Geen trek, bah zo bitter. Maar tegenwoordig smaakt witlof me meer dan lekker. Al maak ik het helemaal anders klaar dan moeders het deed.

  • Witlofschotel
Bron: Google foto’s

Voor 2 personen:
ca. 500-600 gram witlof
ca. 450 gram kruimige aardappel
ca. 150-200 gram ham in plakken
ca. 75-100 gram pittige kaas in plakken
boter en/of olie
ca. 200 ml. melk
peper, zout, nootmuskaat
2 theelepels balsamico azijn (optioneel)
2 eetlepels geraspte kaas

Verwarm de oven voor op ca. 175 graden.
Schil de aardappels en kook ze met wat zout en maak er met de warme melk een niet al te stevige puree van. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Vet een ovenschaal in.
Maak de witlofstruikjes schoon en snijdt ze in de lengte in vieren.
Smelt wat boter (en eventueel ook wat olie) in een grote koekenpan en leg de gesneden witlof er in. Laat op half hoog vuur ongeveer 8 tot 10 minuten zachtjes bakken. Draai de struikjes om en bak ook deze kant nog ongeveer 5 tot 8 minuten.
Bestrooi zuinig met zout, royaal peper en wat nootmuskaat. Verdeel de balsamico azijn erover (als je daar van houdt). Laat afkoelen.
Snij de de ham in zoveel stukken als er kwart witlof is. Rol elk stuk in de ham en leg in de ovenschaal. Verdeel de kaas er over. Schep tenslotte de puree over de groenten, strijk glad en strooi er wat geraspte kaas over.
Bak de schotel ca. 25-35 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin is.

EET SMAKELIJK!!


4 thoughts on “Recept

  1. Dat klinkt goed. Ik kook de witlof heel even, en wikkel ze dan in ham en kaas. En dan in de oven. Het enige vervelende is dat ooit iemand schreef dat witlof op die manier net een dood parkietje is, en dat is bij mij blijven hangen….

Comments are closed.