Alles van waarde….

WeerloosAls ik de deur opendoe, staat onze overbuurvrouw op de stoep. “Mag ik even binnen komen, vraagt ze, “ik heb iets te vertellen”. Aan haar gezicht zie dat het niks vrolijks is. Kind ziek…? Man weg…? Ongeluk…?  Allerlei gedachten schieten door mijn hoofd. Maar nee, niks van dat alles. Als ze zit, vertelt ze dat ze een agressieve vorm van MS heeft. Allemachtig! Zo’n leuk jong gezin, het dochtertje is nog maar net een half jaar.
Ze heeft zichzelf goed in de hand, vertelt rustig en gestructureerd wat er aan de hand is en wat er verder gaat gebeuren. In Nederland kan dit alleen (nog maar) behandeld worden met remmende medicijnen. In Mexico, Zweden en Rusland wordt de ziekte op een andere manier bestreden en zijn de resultaten hoopgevend. In veel gevallen lijkt de MS gestopt (misschien wel genezen…?) En daar gaat ze voor. Ze heeft besloten naar Moskou te gaan en zich daar te laten behandelen. Binnenkort kunnen we er over lezen in het wijkblad.
MarlikaZe start een crowdfunding actie, want de kosten van deze behandeling worden niet door de verzekeraar vergoed. Ik ben verbijsterd. Want waarom zou je een jonge vrouw veroordelen tot een leven in een rolstoel (met alle kosten en narigheid van dien) als er een alternatief is? Waarom wil de verzekeraar niet bijdragen in de kosten.
Wanneer iemand geen behandeling in Nederland kan krijgen, is het toch niet zo gek als je naar een ander land wil.

Eur. 80.000,– gaat het in Moskou kosten. Een bedrag dat naar mijn mening te overzien is. Het zou enorm helpen als de verzekering een deel van die kosten op zich zou nemen, maar nee, niks, nada, 0,00 procent. En dat is gek.
Die crowdfunding moet slagen! Zodra ik meer weet, zal ik het hier melden. Wie er wat en hoeveel aan wil bijdragen hoef ik niet te weten. Maar mijn buurvrouw moet haar kans kunnen grijpen!!!

13 thoughts on “Alles van waarde….

 1. Vreselijk dat er gewoon niets ondersteund wordt vanuit de zorgverzekeing. Ik duim dat de actie gaat lukken.

 2. Hallo Yvon,
  Dank je wel voor je lieve woorden en een steuntje in de rug voor Marlika!. Alles is nog in een pril stadium, maar de eerste stap is gezet en hopelijk volgen er nog vele tot de eindstreep is gehaald. Hier op mijn blog komen er beslist nog meer berichten.
  Groetjes van KnutzEls

 3. Beste Malika, beste Els,

  Het is goed om elke kans die je in het leven krijgt aan te grijpen.
  Ik hoop dat die euro’s snel bij elkaar komen Malika en de kans op een beter leven daarmee voor jou dichterbij komt.
  Wat fijn dat er zo’n lieve buuv Els is die daar haar steentje aan bijdraagt, onder meer door dit onder de aandacht te brengen.

  Ik vind dat iedereen die dit wil doen daar de kans voor moet krijgen en vind het dan ook jammer dat daar in Nederland veel te weinig aandacht voor is. Stamceltransplantatie doen ze hier wel, maar niet voor MenSen met MS.
  Voor mezelf heb ik grote twijfels of ik dit zou doen of niet, ook al heb ik al dik 20 jaar MS en gaat dat de laatste tijd wat minder lekker (een week geleden nog thuis lurkend aan een kuur Predletters). Maar die twijfel ligt vooral aan mezelf.

  Ik wens jou Malika heel veel sterkte en ook vooral heel veel succes en duim ervoor dat je wens om voor behandeling naar het verre Moskou te kunnen gaan snel in vervulling gaat.

  Lieve groetjes van Yvon

 4. Sjoerd, ik ben benieuwd waar diegene is geweest. Ik sta voor alle verhalen open. Bij mijn ziektebeeld op dit moment heb ik 95%kans op stopzetten en 80% kans op verbetering.

 5. Hans van mij heeft ook MS.
  Maar wat een geld zeg, hoop voor jouw buurvrouw dat het lukt en dat het haar helpt
  Ik vind het nogal wat.

 6. Ik ken iemand die dat op deze wijze geprobeerd heeft. Helaas niet gelukt. Het resultaat was nog bedroevender.

 7. Erg onrechtvaardig om de ziekte te ‘krijgen’. Hopelijk slaat de behandeling in Moskou aan.
  Veel succes met de crowdfunding!

 8. Ook ik was erg jong toen ik de diagnose MS kreeg. K*t ziekte, ik zag bij mijn moeder hoe het verloop van de ziekte zou kunnen gaan. Niet erg hoopgevend. Ik heb geluk gehad, ‘mijn’ MS is zeer mild. Ik wens Marlike alle goeds toe bij haar strijd!!

 9. Lieve buurvrouw Els,

  Precies beschreven zoals het is! Dankjewel! Ik zal die kans aangrijpen, hoe dan ook!
  Binnen twee weken zal mijn website de lucht in gaan.

Comments are closed.