Kassa

Sinds kort is onze Appie-super voorzien van scanners. Je kunt dus met een apparaatje in je hand zelf je kassabon opmaken en aan het eind afrekenen. Natuurlijk niet meer met gewoon geld, maar met een pinkaart. Dat laatste doe ik al jaren en ook dat zelf scannen heb ik al vaker gedaan. Maar toch, het staat me een beetje tegen.
Allereerst zet het mijn manier van boodschappen doen op zijn kop. Dat zal de leeftijd zijn, maar nu moet je wel heel veel handelingen tegelijk doen. Je boodschappenbriefje raadplegen, het artikel zoeken, scannen, meteen in je tas of krat zetten en die afrekening op het eind is ook nogal omslachtig. Tot slot moet je met de streepjescode van je kassabon het hekje openen om de winkel te kunnen verlaten.
Zo, en dat zou ons allemaal tijd besparen en ons leven lichter maken. Kom nou toch, meneer Heijn… Het voordeel zit toch aan uw kant. U bespaart op die manier toch vooral op de personeelskosten. Nog even en de kassières kunnen ook weg. Alles geautomatiseerd, weggesaneerd. Ik vind dat niet zo heel erg sociaal en daar kreeg ik zowaar steun voor uit onverwachte hoek. Ook jongste zoon, toch een IT-er in hart en nieren, vindt dit een gevaarlijke ontwikkeling. Want straks is er helemaal geen werk meer voor mensen die minder hoogopgeleid zijn. Jongeren komen voor dergelijke baantjes dan helemaal niet meer aan de bak. En vooral, onze samenleving wordt steeds onpersoonlijker.
Ik ben dus een dwarse klant en ga nog lekker met mijn karretje in de rij voor de kassa staan. En hou nog eens een praatje met de kassière, al is het maar om een protest te laten zien!

6 thoughts on “Kassa

  1. Jeetje, ben ik blij met mijn supermarkt zonder scanner en met heel aardig personeel waarvan ik de meeste bij naam ken en ook de naam van hun moeder. Super Els, jouw stil protest!

  2. Mijn man haalt altijd de boodschappen voor heel de week bij Jumbo en die scant altijd alles zelf. Hij krijgt wel regelmatig controle; dat houdt dan weer op.

  3. Ik ben een echte IT-er in hart en nieren, ik ga nergens meer heen als ik niet zelf kan scannen. Ik heb namelijk een pest hekel eraan om op zaterdag achter in de rij aan te sluiten. Alle Appies waar ik kom hebben een scanapparaat. De Jumbo heeft er geen meer, dus daar kom ik ook niet meer.

  4. Helemaal mee eens. Wij kunnen niet scannen bij onze AH, maar dat is helemaal niet erg. Als je op de een of andere manier moeite hebt met het boodschappen doen, dan roepen ze er een aardige jongen of meisje bij, die de mensen helpt met inpakken en zo. Er worden nog praatjes gemaakt en zo hoort het. Punt!

Comments are closed.