Hoge nood

Wat doe je als je, midden in de nacht, niet meer in het café naar de wc kan? En er nergens in de buurt een andere mogelijkheid is? Je plast wild en misschien schaam je je ook wel wild dat jou dat nou juist moet overkomen.
Eerlijk gezegd, ik heb al ontelbare keren ergens in de natuur wild geplast. Want wat moet je anders als je nergens een toilet kunt vinden, geen horecagelegenheid is en je al uren hebt gewandeld? Een gewoonte er van maken doe ik natuurlijk niet. Bij voorkeur zit ik toch op een fatsoenlijke wc.
Maar niet alleen ’s nachts, maar ook overdag is het soms problematisch. Ik weet uit ervaring dat er hier geen toilet is op het winkelcentrum. Dan moet je, toch ook een beetje illegaal, naar het gezondheidscentrum. En als er al een openbaar toilet is, dan moet je betalen. Het kostte me deze week 0,70 euro en dat vind ik toch wel een beetje duur. Mannen kunnen in zo’n krul of piespaal helemaal gratis en voor niks. En die dingen moeten toch ook schoongemaakt worden. Wat vreemd toch, want iedereen, man, vrouw of transgender, moet toch minstens een paar keer per dag.
Mijn vriendin uit Essen vindt het hier in Nederland maar karig geregeld. In Duitsland is er in elk winkelcentrum een openbaar toilet, ook in de kleinere centra. In Frankrijk ga ik vaak onderweg even naar zo’n mega supermarché. Even een plasje plegen is daar geen probleem. In Parijs vond ik overal op straat keurige toiletten, die na elke beurt weer automatisch schoon gemaakt werden. Dat zijn niet de meest gezellige wc’s, maar wat was ik blij dat ik kon. In Groot Brittannië is het meestal ook geen probleem, overal netje gebouwtjes en de properheid is vaak prima in orde. Ik herinner me ook oude, maar keurig schone wc’s in Praag, met toiletjuffrouwen die  je van een velletje papier voorzagen 😉
In Beijing verwonderden wij ons over de vele gloednieuwe toiletten, maar dat was in aanloop voor de Olympische spelen. Hoe ze nu zijn….?
Ik denk dat er op dit gebied nog heel veel te doen is in Nederland. En die mevrouw die haar boete niet betaald heeft en het op een proces laat aankomen, wens ik heel veel succes.
Wel voor mannen piespalen neerzetten en niet voor vrouwen. Dat is toch wel heel bedenkelijk en ook zeer vrouwonvriendelijk!!

8 thoughts on “Hoge nood

  1. Net als jij heb ik er geen probleem mee om tijdens het wandelen ergen in een bos een plasje te doen, de regen spoelt dat wel weg. Maar in een grote plaats zouden er veel meer mogelijkheden moeten zijn. Misschien moeten we met een paar honderd dames ons broek eens laten zakken op het Binnenhof, haha.

  2. Ervoor betalen vind ik niet erg. Maar er moet wel wat zijn. Ik vind het idioot dat honden wel overal mogen. Tip is ook in bij een ziekenhuis of dokterspraktijk of bejaardenhuis te vragen of je mag.

  3. Sinds we midden in het dorp een multifunctioneel centrum hebben gaan we daar naar het toilet.Of het de bedoeling was dat het openbaar gebruikt zou worden is me niet bekend, ik vraag het liever niet..

  4. Inderdaad is het in veel landen in Europa en daarbuiten veel beter geregeld. Ik weet wel dat er niet zo lang geleden een actie is gestart door de MDL artsen om meer openbare toiletten in Nederland te realiseren. Dat was naar aanleiding van mensen met darmproblemen maar gezonde mensen hebben hier ook behoefte aan. Wat het verloop van deze actie is geweest weet ik niet.

  5. Ik sluit me helemaal bij die dame aan… De openbare voorzieningen zijn in Nederland waardeloos.

  6. Vonden wij in Duitsland prettig: in het Moezelgebied hadden veel plaatsen een openbaar toiletgebouw, gratis.
    Als ik hier ergens moet betalen vind ik dat niet zo erg dan met. grkruiste benen te moeten doorstrompelen.😯

Comments are closed.