Boek

Het meisje waarover ik een geromantiseerde biografie las, kent waarschijnlijk iedereen. Toch zullen velen niet meteen weten wie ze was.
Ik las Ik was Alice, over het meisje die Lewis Caroll (pseudoniem voor Charles Lutwidge Dodgson) inspireerde tot het schrijven van Alice in Wonderland.
Alice Lidell, dochter van de dean (dekaan) van Christ Church College in Oxford, groeit op te midden van mannen in toga’s en vrouwen in lange rokken. Een gezin waar veel bedienden zijn, waar alles voor Alice en haar zusjes en broers gedaan wordt. Waar haar moeder met straffe hand de regels streng in de gaten houdt maar die zelden haar kinderen knuffelt of over de bol aait. Alice moet zich te allen tijde keurig gedragen, haar kleren kreukloos en vlekkeloos houden, stil zitten en zwijgen. Ze mag nooit rennen en zeker niet door het gras rollebollen. Een strak keurslijf voor een meisje met zoveel levenslust. Maar gelukkig is er de stotterende meneer Dodgson, een docent wiskunde. Hij nodigt de drie zusjes Ina, Alice en Edith regelmatig uit om mee te gaan wandelen, boottochtjes te maken of te picknicken. En meneer Dodgson kan prachtig vertellen. Zoals het verhaal over Alice, die in een konijnenhol valt.
Dodgson is ook nog een een begenadigd fotograaf. Hij fotografeert Alice en haar zusjes graag, maar vraagt ook of Alice alleen en in het geheim voor hem wil poseren. Alice vindt dat wel prachtig en voelt zich met hem verwant, aanbidt hem zelfs. En dan gebeurt er iets dat een definitieve verwijdering teweeg brengt. Alice’s moeder vindt dat de relatie wat al te romantisch wordt. En dat kan helemaal niet in het preutse Engeland van Koningin Victoria. Dus wordt alle contact tussen Dodgson en de familie Lidell verbroken.
Maar Alice zal voor altijd de Alice uit Wonderland blijven. Soms is dat helemaal niet prettig, maar het levert haar ook voordelen op.
Vreemd genoeg heb ik het boek Alice in Wonderland nog nooit gelezen. Dat ga ik nu dus wel doen. Het ligt inmiddels als boek en als luisterboek op mijn nachtkastje. Ik ben hogelijk benieuwd wat ik er van zal vinden.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

4 thoughts on “Boek

  1. Ik heb een paaar jaaar geleden in Londen een pracht exemplaar gekocht en gezworen het nu eindelijk eens te gaan lezen. Dan maar iedere dag eens stukje. Ik begon vl goede moed, maar het is me weer niet gelukt. Alice en ik matchen gewoon niet.

  2. Alice in Wonderland zou je eigenlijk in het Engels moeten lezen. Er zitten zulke gigantische knappe woordspelingen in. Een heerlijk boek met veel uitspraken die ik zelf graag gebruik (-:

  3. Het is een van de bijzonderste boeken, die ooit geschreven zijn. Ik heb het in de engelse taal – dat maakt het nog aparter – in de boekenkast en al drie keer gelezen. Klassieker!

  4. O grappig, ik heb het boek Alice in Wonderland ook nog nooit helemaal gelezen. Ik ken stukken eruit en de plaatjes (van een kalender). Dit boek over de achtergrond lijkt me ook boeiend. Dank voor de tip.

Comments are closed.